Βρετανία: Νέος ΥΠΕΞ ο Ντόμινικ Ράαμπ

Ο Ντόμινικ Ράαμπ θα είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Ράαμπ υπήρξε υπουργός αρμόδιος για το Brexit αλλά αποχώρησε από την κυβέρνηση της Τερέζας Μέι διαφωνώντας με τους χειρισμούς και τη συμφωνία για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, ο Ντόμινικ Ράαμπ, στις πρώτες δηλώσεις του μετά τον διορισμό του από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, είπε ότι το σημαντικότερο πράγμα είναι να αποχωρήσει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, κατά προτίμηση με μια συμφωνία.

Για το θέμα του Ιράν, το οποίο χαρακτήρισε “ευαίσθητο”, σημείωσε ότι δεν θα βιαστεί να εξάγει συμπεράσματα.

Ο 45χρονος Ράαμπ, από τη νέα γενιά των Βρετανών Συντηρητικών, θεωρείται σκληροπυρηνικός ευρωσκεπτικιστής. Υπήρξε υπουργός Brexit στην κυβέρνηση της Τερέζας Μέι αλλά παραιτήθηκε, διαφωνώντας με τη στρατηγική που ακολουθούσε η πρωθυπουργός.

Μετά την παραίτηση της Μέι, έθεσε υποψηφιότητα για να την διαδεχθεί. Μιλώντας στους βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος υποστήριξε ότι ο ίδιος ήταν “ο μοναδικός Brexiteer στον οποίο μπορούσαν να βασιστούν” και έριξε τα βέλη του στον Μπόρις Τζόνσον, λέγοντας ότι “δεν θα πετύχουμε μια καλή συμφωνία με μπλόφες και κραυγές”.

Ο Ντόμινικ Ράαμπ είναι γιος ενός Εβραίου πρόσφυγα, γεννημένου στην Τσεχία, ο οποίος έφυγε για να γλιτώσει από τις διώξεις των Ναζί το 1938. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και έχει μαύρη ζώνη στο καράτε.

ViaDiplomacy Newsroom