Βρετανία: Πρόβλημα ισλαμοφοβίας για το Συντηρητικό Κόμμα

Το Συντηρητικό Κόμμα του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον αντιμετωπίζει ένα επίμονο πρόβλημα ισλαμοφοβίας σε τοπικό ή ατομικό επίπεδο: αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ανεξάρτητη έρευνα για τις διακρίσεις στους κόλπους του σχηματισμού αυτού, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Το αντιμουσουλμανικό αίσθημα παραμένει πρόβλημα στους κόλπους του κόμματος. Είναι επιζήμιο για το κόμμα και απομακρύνει ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Στο πλαίσιο της έκθεσης αναλύθηκαν συνολικά 1.418 προσφυγές για διακρίσεις που έγιναν από το 2015 ως το 2020 στους Συντηρητικούς σχετικά με 727 επεισόδια, τα δύο τρίτα από τα οποία αφορούσαν μουσουλμάνους.

Αυτό το αντιμουσουλμανικό αίσθημα εντοπίζεται σε τοπικό ή ατομικό επίπεδο, σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο αναφέρει πάντως πως δεν εντοπίσθηκε «θεσμικός ρατσισμός» στο χειρισμό των προσφυγών.

Μια εκπρόσωπος του Συντηρητικού Κόμματος δήλωσε πως αυτό το τελευταίο θα εξετάσει τις συστάσεις που διατυπώνονται στην έκθεση.

Η έκθεση προτείνει κυρίως μια επανίδρυση του συστήματος διαχείρισης των προσφυγών, περισσότερη διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται, έναν σαφή κώδικα συμπεριφοράς για όλα τα μέλη, εκπαίδευση και επανεξέταση των κανόνων όσον αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Συντηρητικό Κόμμα, καθώς αντιμετώπιζε κατηγορίες ότι επιτρέπει στην ισλαμοφοβία να ανθεί στις τάξεις του, είχε εμπιστευθεί το Δεκέμβριο 2019 στον καθηγητή ψυχολογίας Σουαράν Σινγκ, πρώην μέλος μιας εθνικής επιτροπής για την ισότητα, αυτή την πολυαναμένόμενη μελέτη σχετικά με τις διακρίσεις στους κόλπους του.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συγγραφέας: Γιώργος Ούτσης

Συγγραφέας