Βρετανός υπουργός Άμυνας: Η Κίνα πρέπει να δώσει απαντήσεις για τον ιό

Η Κίνα πρέπει να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις πληροφορίες τις οποίες μοιράσθηκε με τις άλλες χώρες αναφορικά με το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού, όμως η εξέταση του ρόλου της θα πρέπει να γίνει αργότερα, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης ότι, σύμφωνα με την υπό τις ΗΠΑ κοινοπραξία υπηρεσιών πληροφοριών Five Eyes, η Κίνα είπε ψέματα σχετικά με το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού.

Ερωτηθείς από τον ραδιοσταθμό LBC, αν η Κίνα πρέπει να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο γρήγορα γνωστοποίησε στον κόσμο την έκταση της κρίσης, ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε: «Πιστεύω πως πρέπει».

«Ο χρόνος για την νεκροτομή αυτού που συνέβη θα έρθει αφού θα το έχουμε θέσει όλοι υπό έλεγχο και θα το έχουμε ξεπεράσει και οι οικονομίες μας θα έχουν επιστρέψει στην ομαλότητα», δήλωσε ο Γουάλας.

«Η Κίνα είναι ανάγκη να είναι ανοικτή και διάφανη για όσα έμαθε, για τις ανεπάρκειές της, αλλά και για τις επιτυχίες της», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ερωτηθείς από το ραδιόφωνο του BBC σχετικά με δημοσίευμα της Australian Saturday Telegraph ότι σε 15σέλιδη έκθεση της Five Eyes αναφέρεται πως η Κίνα εσκεμμένα αποσιώπησε ή κατέστρεψε στοιχεία για το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού πράγμα που κόστισε δεκάδες χιλιάδες ζωές, ο Μπεν Γουάλας δήλωσε: «Καθημερινά παίρνω δελτία πληροφοριών από τις υπηρεσίες μας σ’ όλο τον κόσμο. Δεν σχολιάζω μεμονωμένα δελτία, τι έχω και τι δεν έχω δει. Θα ήταν λάθος».

Η Five Eyes –συμμετέχουν η Βρετανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία– αποτελεί την εξέλιξη μιας μυστικής συμμαχίας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μεταξύ βρετανικών και αμερικανικών ομάδων κρυπτογράφησης και αποκρυπτογράφησης.

ViaDiplomacy Newsroom