Το “Ξανθό Γένος”, ο “Κινεζικός Δράκος”, ο “Θείος Σάμ” και τα δάνεια που δεν ήρθαν….

Τη σκληρή γραμμή της ρήξης με την Ε.Ε επέλεξε τελικά η ελληνική κυβέρνηση στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup της Τετάρτης. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν και το ενδιαφέρον πλέον μεταφέρεται στο τακτικό Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας όπου και αναμένονται οι τελικές αποφάσεις με βάση τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης από την μία πλευρά και την σταθερή θέση των εταίρων στην ολοκλήρωση του υπάρχοντος προγράμματος πριν συζητηθεί οιοδήποτε άλλο.

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις δύο υπουργών της κυβέρνησης αυτή την εβδομάδα για εναλλακτικό σενάριο χρηματοδότησης της χώρας με δάνεια που θα μπορούσαν να ληφθούν από την Ρωσία την Κίνα ή τις ΗΠΑ.

Τόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Χουντής, επικαλέστηκαν την δυνατότητα λήψης νέων δανείων από τις χώρες αυτές, ενώ ο δεύτερος μάλιστα παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα ξεκίνησε επαφές και επισκέψεις στη Ρωσία για να ζητηθεί οικονομική βοήθεια και επενδύσεις, πράγμα το οποίο δεν απαγορεύεται από την Ε.Ε.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Νίκος Χουντής υπήρξαν προσφορές, τόσο από την πλευρά της Ρωσίας, αμέσως μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, για οικονομική βοήθεια, όσο και από την Κίνα, όσον αφορά το θέμα της βοήθειας και των επενδυτικών δυνατοτήτων.

Και ενώ τα δύο αυτά στελέχη της κυβέρνησης έφεραν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο εναλλακτικής χρηματοδότησης της χώρας από διαφορετικές πηγές πέρα την Ε.Ε, οι απαντήσεις που έρχονται από το Πεκίνο και την Μόσχα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικές, πόσο δε η απάντηση της κινεζικής κυβέρνησης η οποία προκάλεσε περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας κατά την διάρκεια συνάντησης του με τον Έλληνα ομόλογο του στην Μόσχα, “η χώρα του αν και αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση λόγω της μονομερούς και παράνομης όπως επισήμανε πολιτικής της Δύσης, θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας μετά από αίτηση της ελληνικής κυβέρνησης”.

Λίγο αργότερα στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των G20 στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Άντον Σιλουάνοφ δήλωσε ότι “εάν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της Ελλάδας στην Ε.Ε δεν ευοδωθούν, η Ρωσία θα μπορούσε να παράσχει οικονομική βοήθεια στη χώρα μας στο εθνικό νόμισμα της Ρωσίας”, δηλαδή θα μπορούσε να παράσχει δάνειο στην Ελλάδα… σε ρούβλια και όχι σε “σκληρό νόμισμα” όπως δολάρια ή ευρώ !

Υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό ρούβλι έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξίας του, έναντι του δολαρίου και του ευρώ, ως αποτέλεσμα των κυρώσεων της Δύσης, εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στις αρχές του τρέχοντος μήνα κατά την διάρκεια της επίσκεψης του νέου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κύπρος, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο αναζήτηση οικονομικής συνδρομής από την Μόσχα.

Από την άλλη πλευρά άγνοια δηλώνει η κινεζική κυβέρνηση αναφορικά με την υποτιθέμενη πρόταση του Πεκίνου προς την Αθήνα για την χορήγηση στην Ελλάδα οικονομικής βοήθειας.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Χουά Τσουνγίνγκ, αν και διάβασε τις σχετικές δηλώσεις των δύο Ελλήνων υπουργών “δεν γνωρίζει” κάτι για το ζήτημα.

Σύμφωνα με την Χουά Τσουνγίνγκ, “Είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την συνεργασία και τις ανταλλαγές σε πολλούς τομείς με τη νέα ελληνική κυβέρνηση με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και τα αμοιβαία οφέλη για να προωθήσουμε τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των σινο-ελληνικών δεσμών” είπε η ίδια κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων και πρόσθεσε: “Ως προς το θέμα που αναφέρατε, δεν γνωρίζω τίποτα“.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ πρόσφατη είναι η ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας προς την Αθήνα βασικό μήνυμα της οποίας είναι εξεύρεση λύσης με την Ε.Ε και το ΔΝΤ σε συνδυασμό με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή “συνετής” δημοσιονομικής πολιτικής.

Όπως δήλωσε πριν από μια εβδομάδα ο Αμερικανός πρέσβης Ντέηβιντ Πηρς κατά την συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, “Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι είναι πολύ σημαντικό η Ελληνική Κυβέρνηση να συνεργασθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της καθώς και με το ΔΝΤ“.

Σύμφωνα με το CNN money το ενδεχόμενο της παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα από την Ρωσία και την Κίνα είναι πρακτικά αδύνατο διότι στην περίπτωση της Ρωσίας η οικονομία της δέχεται χτυπήματα από έναν συνδυασμό χαμηλών τιμών πετρελαίου και των κυρώσεων της Δύσης.

όπως επισημαίνει ο οικονομολόγος Rob Wood, “Αν η Ελλάδα γυρνούσε την πλάτη της στην Ευρώπη, ο τραπεζικός της τομέας – ο οποίος αντιμετωπίζει συρρίκνωση των πηγών χρηματοδότησής του – θα υφίστατο ακόμη μεγαλύτερη πίεση. Η Ρωσία δεν έχει τις οικονομικές πηγές για να κρατήσει τις τράπεζες να επιπλεύσουν“.

Από την άλλη πλευρά η Κίνα δεν θα ήθελε να εμπλακεί σε ένα εσωτερικό ζήτημα της ΕΕ η οποία αποτελεί και τον μεγαλύτερο εξαγωγικό της πελάτη. Τέλος οι ΗΠΑ σύμφωνα με τον βοηθό καθηγητή στο London School of Economics Σπύρο Οικονομίδη, “Μπορεί να ασκεί κάποιου είδους επιρροή σε ευρωπαϊκούς κύκλους για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει έρμαιο. Αλλά δεν βλέπω ότι οι ΗΠΑ θα προχωρούσαν σε ένα πακέτο διάσωσης ενός μέλους της ευρωζώνης“.

Σε όλα αυτά τα παραπάνω επιχειρήματα θα πρέπει να προστεθεί και η πρόσφατη πικρή εμπειρία της Κύπρου με τη Ρωσία όταν τον Μάρτιο του 2013 η κυβέρνηση Αναστασιάδη ζήτησε από την Μόσχα τη χορήγηση ενός νέου δανείου ύψους 5 δις ευρώ, το οποίο τελικά δεν έλαβε αφού ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Sergei Storchak έλεγε ότι θεωρεί τεράστιο ρίσκο τον εκ νέου δανεισμό της Κύπρου.

Τα αποτελέσματα της ρωσικής άρνησης είναι λίγο πολύ γνωστά με την κυπριακή Δημοκρατία να οδηγείται σε ένα “αιματηρό” για τις καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες συμβιβασμό με την Ε.Ε.

Τρία χρόνια νωρίτερα, το 2010 ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είχε προτείνει με δημόσια δήλωση κατά την επίσκεψη του τότε Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στη Μόσχα, “να προσφύγει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Παγκόσμια Τράπεζα για οικονομική βοήθεια, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα του ελληνικού κράτους“.

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά η ασάφεια η σύγχυση και η έλλειψη σχεδιασμού αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της αντιμετώπισης των οικονομικών και χρηματοδοτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

Μετέωρες ανακοινώσεις από κυβερνητικά στελέχη βασισμένες σε επιθυμητές εξελίξεις αυτό που οι αγγλοσάξωνες ονομάζουν “wishful thinking” και όχι σε αληθινές τεκμηριωμένες προτάσεις, δημιουργούν μια αρνητική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και σύγχυση στον ελληνικό λαό.

Η έλλειψη σοβαρών προτάσεων που βασίζονται σε δεδομένα, δεσμεύσεις και νούμερα ενισχύουν την αρνητική εικόνα της Ελλάδας στα μάτια των ξένων δανειστών και κυβερνήσεων.

Η οικονομία είναι πρωτίστως υπόθεση εμπιστοσύνης.

Αν μια χώρα δεν είναι αξιόπιστη, αν δεν δείχνει να ακολουθεί μια σταθερή, συνεπή, σοβαρή οικονομική πολιτική  οι αγορές παύουν να ασχολούνται μαζί της, ενώ οι ξένες κυβερνήσεις επιλέγουν να κρατήσουν αποστάσεις.

Οι σκόρπιες και ατεκμηρίωτες πληροφορίες, για δήθεν βοήθεια από το “Ξανθό Γένος”, τον “Κινεζικό Δράκο” και τον “Θείο Σάμ” μόνο κακό μπορούν να κάνουν στην Ελλάδα.

Οι ώρες είναι κρίσιμες για την ζωή όλων των Ελλήνων και αυτό που προέχει είναι η σοβαρότητα, η συνέπεια και ο ψύχραιμος σχεδιασμός και εφαρμογή της πολιτικής που έχει επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση.

Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά πυροτεχνήματα, που έχουν δυστυχώς για τους εμπνευστές του μικρή διάρκεια

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.