Ξεφτίζει το σενάριο “θα είμαστε μόνοι”

Από την προηγούμενη Παρασκευή που έφτασαν οι S-400 στην Τουρκία, ήταν τέτοιες οι εξελίξεις που η κάθε μια από μόνη της έχασε την ουσία της. Όμως το σύνολο όλων όσων συνέβησαν έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Στην Ελλάδα, το “θα πολεμήσουμε μόνοι”, “θα είμαστε μόνοι σε σύγκρουση με την Τουρκία”, ακούγεται πάντα από την κυβέρνηση, και αυτό γιατί η ίδια δεν μπορεί να ξεδιπλώσει στο λαό τι ακριβώς συζητά και διαπραγματεύεται. Όταν ο λαός κληθεί να αγωνιστεί (έχοντας στο μυαλό του πολέμους όπως το 1940) θα το κάνει πάνω σε αποφάσεις, γιατί κανένας πόλεμος όπως απέδειξε η ιστορία δεν κρίθηκε στην διάρκεια του.

Όμως μια σύγκρουση με την Τουρκία δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά των Βαλκανικών Πολέμων η του Β.Π.Π , αλλά θα είναι τοπικές συγκρούσεις με προεκτάσεις στην γεωοικονομία και γεωπολιτική.

Αν κάποιος σύμμαχος θα “πολεμήσει” μαζί με την Ελλάδα δεν θα είναι εμφανές στον απλό πολίτη, σε μερικές περιπτώσεις ούτε καν στους επιστήμονες, τους αναλυτές δηλαδή. Αλλά κάποιες εξελίξεις στο σύνολο τους μπορούν να γίνουν αντιληπτές από όλους, και αν μπούνε στην σωστή σειρά όλοι θα καταλάβουν αν η χώρα είναι και πάλι στην σωστή μεριά της ιστορίας της και όχι της ιστορίας απλά.

Η Τουρκία είναι και πάλι θύμα της ανακατατάξεων στην Μέση Ανατολή όπως ήταν και η Οθωμανική Αυτοκρατορία τις δεκαετίες του 1900 – 1920. Όπως και τότε, έτσι και σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στην σωστή μεριά ώστε να αποκομίσει οφέλη για τα επόμενα 100 χρόνια και πάλι. Εκείνη την εποχή, ο κίνδυνος από τον Βορρά (Πανσλαβισμός) και ο φόβος εξόδου των Ρώσων μέσω Βουλγάρων στο Αιγαίο, ανάγκασε τους Δυτικούς να δεχτούν τις απαιτήσεις της μικρής, χρεοκοπημένης Ελλάδας και να της δώσουν όλες τις ευκαιρίες ώστε να αποκτήσει τον γεωγραφικό χώρο που σήμερα την κάνει τον κύριο γεωπολιτικό παράγοντα.

Ας μην περιμένουμε από τους συμμάχους μας να πολεμήσουν για εμάς με την έννοια του πολέμου που ξέρουμε. Θα πολεμήσουν με άλλους τρόπους για τα δικά τους συμφέροντα, η Ελληνική Διπλωματία είναι υπεύθυνη αν καταφέρει να κάνει τους συμμάχους να “είναι μαζί μας” για να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα τους.

Και τέλος, η Ελληνική Κυβέρνηση είναι υπεύθυνη πλέον να έχει ενημερωμένους πολίτες, να τους τραβήξει μακριά από τον λαϊκισμό, και τους δώσει την δυνατότητα να σκέφτονται το συμφέρον των επόμενων γενεών. Αυτό που θα χάσει η χώρα το επόμενο διάστημα, θα πρέπει να της δώσει κάτι τόσο μεγάλο, που και πάλι για τα επόμενα χρόνια θα είναι το κύριο γεωπολιτικό της όπλο. Το έκανε πριν 74 χρόνια, και σήμερα, με εκείνη την επιλογή της είναι κυρίαρχος στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό εξηγούσε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο άρθρο του!

 

 

ViaDiplomacy Newsroom