Ξεκάθαρο μήνυμα από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας σε Τουρκία – Ουγγαρία: Εγκρίνετε την ένταξη της Σουηδίας μέχρι τον Ιούλιο

Την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έως τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου ζητούν οι ΗΠΑ, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Λόιντ Όστιν, που επισκέφθηκε τη σουηδική ναυτική βάση Μουσκά, κοντά στην Στοκχόλμη.

Ο Όστιν κάλεσε Τουρκία και Ουγγαρία να επικυρώσουν την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία «το ταχύτερο δυνατό» και πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στις αρχές Ιουλίου.

«Προσβλέπουμε να υποδεχθούμε σύντομα τη Σουηδία ως το 32ο μέλος. Και για να είμαστε σαφείς, προσβλέπουμε αυτό να συμβεί πριν από τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου», δήλωσε, προσθέτοντας: «Ως εκ τούτου προτρέπουμε την Τουρκία και την Ουγγαρία να επικυρώσουν την ένταξη της Σουηδίας το ταχύτερο δυνατό», πρόσθεσε.

Ο αμερικανικός στρατός ενίσχυσε τις ναυτικές και αεροπορικές αποστολές του στη Σουηδία «προκειμένου να υπογραμμίσει αυτή τη βαθιά υποστήριξη», εξήγησε ο Αμερικανός υπουργός, μετά τις απειλές για αντίποινα που διατύπωσε στις αρχές Απριλίου ο Ρώσος πρεσβευτής στη Στοκχόλμη.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει από την αρχή την ένταξη τόσο της Φινλανδίας όσο και της Σουηδίας, που από την πλευρά της θέλει την άρση των εμποδίων πριν τη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους.

Ωστόσο το ζήτημα αναμένεται δύσκολο. Αναλυτές εκτιμούν ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία στις 14 Μαΐου, όπου ο απερχόμενος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεκδικεί νέα θητεία.

Η Τουρκία κατηγορεί κυρίως τη Σουηδία ότι είναι καταφύγιο για Κούρδους «τρομοκράτες» εχθρικούς απέναντι στην Άγκυρα, απαιτώντας δεκάδες απελάσεις.

ViaDiplomacy Newsroom