Ξεκινά επιτέλους η απόκτηση περιπολικών ανοικτής θαλάσσης της Κύπρου

Την πρόβλεψη συγκεκριμένου ποσού για την απόκτηση δύο περιπολικών σκαφών ανοικτής θαλάσσης περιλαμβάνει ο κυπριακός αμυντικός προυπολογισμός για το οικονομικό έτος 2015. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 Κύπρου ο αμυντικός προυπολογισμός της Κύπρου για το 2015 θα φτάσει τα 319 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 70 εκατομμύρια ευρώ αφορούν την απόκτηση νέου στρατιωτικού υλικού, πόσο το οποίο κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Από τα χρήματα αυτά η κυπριακή κυβέρνηση πρόκειται να διαθέσει κονδύλια για την απόκτηση δύο σκαφών για την προστασία των εγκαταστάσεων έρευνας και άντλησης υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.  

Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη φορά που στον κυπριακό αμυντικό προυπολογισμό εμπεριέχεται συγκεκριμένος κωδικός για την αγορά των μονάδων αυτών ένα πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει πέρσι αλλά λόγω των αντιδράσεων του κοινοβουλίου δεν προχώρησε καθότι το κόστος των 120 εκατ. ευρώ είχε κριθεί υπερβολικό για τις τότε δυνατότητες της οικονομίας. Σήμερα όμως και με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ να εντείνονται συνεχώς η κυβέρνηση της Κύπρου φαίνεται να έχει λάβει την πολιτική απόφαση για το ξεπάγωμα αυτού του προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι υποψηφιότητα για το κυπριακό πρόγραμμα είχε θέσει η ισραηλινή εταιρεία Israel Shipyards Sa’ar 4.5, ενώ λόγω της γνωστής της κατάστασης η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία δεν είχε καταθέσει κάποια σχετική πρόταση αν και έχει ναυπηγήσει στο παρελθόν σκάφη ανάλογων δυνατοτήτων για το Πολεμικό Ναυτικό   

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.