Ξεκίνησαν οι έρευνες για πετρέλαιο στα Ιωάννινα

Μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις στον τομέα της εξερεύνησης των ενεργειακών πόρων της χώρας ξεκίνησε αυτές της ημέρες στην Ήπειρο. Πιο αναλυτικά η ελληνική εταιρεία Energean Oil & Gas ξεκίνησε τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα.

Πρόκειται για μια από τις πλέον υποσχόμενες μαζί με τον Πατραϊκό Κόλπο περιοχές όπου εκτιμάται ότι στις αρχές της επόμενης δεκαετίας θα μπορεί να αποδώσει σημαντικές ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Όπως είχε δηλώσει πέρσι ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας οι εκτιμήσεις της εταιρείας με βάση τις σεισμικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν του δείχνουν πιθανότητες για ανακαλύψεις 100 εκατομμυρίων βαρελιών ή 2 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου στην περιοχή των Ιωαννίνων.

Μια από τις περιοχές που θα ελεχθεί ξανά είναι το Καλπάκι όπου στις αρχές της νέας χιλιετίας, η εταιρεία Enterprise είχε πραγματοποιήσει μία γεώτρηση τη “Δήμητρα 1”, η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ για τεχνικούς λόγους και το 2001 αποχώρησε επιστρέφοντας την περιοχή στο Ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με δηλώσεις του κυρίου Ρήγα Μαθιού η εταιρεία του θα υλοποιήσει το ερευνητικό της πρόγραμμα δε τρεις φάσεις.

Η πρώτη ξεκινάει από την επεξεργασία των υπαρχόντων σεισμικών δεδομένων, την πραγματοποίηση νέων σεισμικών ερευνών και τέλος την πραγματοποίηση γεωτρήσεων οι οποίες θα γίνουν στη δεύτερη και τρίτη φάση.

Συνολικά θα επενδυθούν 32 εκατομμυρίων ευρώ, για την πραγματοποίηση των ερευνών και των αρχικών γεωτρήσεων και εφόσον τα αποτελέσματα κριθούν θετικά τότε η εταιρεία θα περάσει στη φάση της ανάπτυξης με το κόστος της επένδυσης να εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Σε αυτή την φάση συνεργείο ειδικών γεωφυσικών και γεωλόγων ξεκίνησε τις αναγνωρίσεις σε επιλεγμένες περιοχές για την διεξαγωγή των νέων γεωφυσικών σεισμικών καταγραφών, οι οποίες και θα υποδείξουν τις καταλληλότερες για γεωτρήσεις περιοχές.

Παράλληλα με αυτές τις εργασίες πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία πετρωμάτων για ειδικές γεωχημικές αναλύσεις, οι οποίες θα δώσουν πληροφορίες για τις δυνατότητες γένεσης υδρογονανθράκων από τους γεωλογικούς σχηματισμούς της περιοχής, ενώ ελήφθησαν δείγματα πετρελαίου από φυσικές αναβλύσεις πετρελαίου, όπως αυτές στα χωριά Δραγοψάς και Μπαουσίων, τα οποία θα σταλούν σε εργαστήρια του εξωτερικού και σε ελληνικά πανεπιστήμια για εξειδικευμένες αναλύσεις.

Τέλος ξεκίνησε η μελέτη των χαρακτηριστικών των πετρωμάτων που θα μπορούσαν να “αποθηκεύσουν” το πετρέλαιο στο υπέδαφος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Energean Oil & Gas έχει ήδη προχωρήσει σε μελέτες και αναθεώρηση των παλαιών ερευνητικών δεδομένων, προεργασία για επανεπεξεργασία των παλαιών σεισμογραφικών δεδομένων, αξιολόγηση των παλαιών γεωτρητικών δεδομένων και σχεδιασμό των νέων προγραμμάτων γεωλογικών, γεωχημικών, σεισμικών και άλλων ειδικών ερευνών.

Επιπλέον, κατατέθηκε στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η πρώτη βασική περιβαλλοντική μελέτη στην οποία αποτυπώνεται και η γενικότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση της περιοχής παραχώρησης. Η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στην περιοχή εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί το 2018 και εάν οι έρευνες εξελιχτούν θετικά αναμένεται η αξιοποίηση των κοιτασμάτων και η έναρξη της παραγωγής το 2021.

PATOS

Σύμφωνα με την εταιρεία οι ενδείξεις για την περιοχή είναι θετικές αφού 200 χιλιόμετρα βορειότερα στο έδαφος της Αλβανίας στην περιοχή του Φίερι βρίσκονται τα κοιτάσματα του Patos Maritza και του Kuçova τα οποία περιέχουν 2 δισεκατομμύρια και 490 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου με ημερήσια παραγωγή 11.854 και 400 βαρέλια πετρελαίου αντίστοιχα.

PATOS2

Εκτός από αυτά τα δύο μεγάλα κοιτάσματα στην ευρύτερη περιοχή του Φίερι υπάρχουν ακόμη δύο κοιτάσματα το Ballsh-Hekal το οποίο περιέχει 135 εκατ. βαρέλια από το οποίο παράγονται 550 βαρέλια πετρελαίου τη ημέρα , και το κοίτασμα Cakran-Mollaj το οποίο περιέχει 192 εκατ. βαρέλια και παράγει 650 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Η συνολική ποσότητα των κοιτασμάτων στην περιοχή του Φίερι φτάνει τα 2,8 δισ βαρέλια ενώ η ημερήσια παραγωγή τα 13.450 βαρέλια. Σύμφωνα με τους ειδικούς της εταιρείας η γεωλογία δε γνωρίζει πολιτικά σύνορα επομένως τα παραπάνω κοιτάσματα είναι μία πολύ σοβαρή ένδειξη ότι τα γεωλογικά συστήματα της Αλβανίας συνεχίζουν και μέσα στα Ιωάννινα

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.