Ξεκίνησαν οι εργασίες της 3ης Συνόδου Thessaloniki Summit

Με τους χαιρετισμούς του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιου Σαββάκη, του επικεφαλής της “Συμεών Τσομώκος ΑΕ – Delphi Economic Forum”, Σίμου Τσομώκου, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ξεκίνησαν οι εργασίες της 3ης Συνόδου “Thessaloniki Summit”, στο συνεδριακό κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης” στη ΔΕΘ.

Ο κ.Σαββάκης άνοιξε τις εργασίες της Συνόδου με γενικό τίτλο “Ευρωπαϊκή προοπτική και συνδεσιμότητα, βιομηχανική ανάπτυξη και συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια” και εξέφρασε την προσδοκία “από τη συζήτηση των τεσσάρων πρωθυπουργών που παρίστανται να προκύψει κάτι διαφορετικό’.

“Προσδοκούμε να ακούσουμε για δράσεις αναπτυξιακής συνεργασίας που θα αποφέρουν βιώσιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τους νέους της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Σερβίας. Είμαι βέβαιος ότι το 3ο Thessaloniki Summit θα δώσει την ευκαιρία για τη διεξαγωγή αναπτυξιακών κατευθύνσεων για την Ελλάδα”, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ.

Στον χαιρετισμό του, ο κ.Τσομώκος υποστήριξε πως “η Θεσσαλονίκη έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να καταστεί μητροπολιτικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή. Κάνουμε έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις αυτού του τόπου, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στους ξένους φίλους της Θεσσαλονίκης να στηρίξουν τις προσπάθειες όλων των υγιών δυνάμεων της πόλης για να μεταβληθεί η Θεσσαλονίκη σε αυτό που ήταν και σε αυτό που πρέπει να είναι”.

Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης στάθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. “Τελικός στόχος μας να γίνει η Κεντρική Μακεδονία πρωτεύουσα εξωστρέφειας για όλη την Ελλάδα. Το μπορούμε και θα το καταφέρουμε. Αυτός ήταν πάντα ο χαρακτήρας και ο ρόλος της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας να έχει τα μάτια και το μέτωπο στραμμένα προς τα έξω. Αυτός είναι ο δρόμος μπροστά μας, αυτό είναι το μέλλον μας, σε αυτό το δρόμο θα βαδίζουμε όλο το επόμενο διάστημα” επισήμανε.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, υποστήριξε πως “ούτε ο δήμος, ούτε η περιφέρεια Κ.Μακεδονίας και το κράτος είναι επιχειρηματίες. Εμείς θα πρέπει να ανοίγουμε τον δρόμο για να διευκολύνεται η επιχειρηματικότητα”. Συμπλήρωσε δε πως “το κράτος πρέπει να βοηθάει τον επιχειρηματία και να καλλιεργήσει μια άλλη αντίληψη. Το πρόβλημα δεν είναι η οικονομική κρίση, αλλά η κοινωνική κρίση”.

Τη σύνοδο διοργανώνουν ο ΣΒΒΕ και η “Συμεών Τσομώκος ΑΕ – Delphi Economic Forum”. Αργότερα σήμερα, στο πλαίσιο της συνόδου, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ (Boyko Borissov), της Σερβίας, ‘Ανα Μπρνάβιτς (Ana Brnabi?) και η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ρουμανίας, ‘Ανα Μπίρτσαλ (Ana Birchall), θα συζητήσουν τις προοπτικές οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Περισσότεροι από εξήντα (60) διακεκριμένοι ομιλητές από το χώρο των επιχειρήσεων, της πολιτικής και της κοινωνίας, συμμετέχουν με εισηγήσεις στις εργασίες του 3ου Thessaloniki Summit 2018.

(Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) και το Πρακτορείο 104,9 FM είναι υποστηρικτές επικοινωνίας της διοργάνωσης)

ViaDiplomacy Newsroom