Ξεκίνησαν οι πτήσεις των Ρωσικών μαχητικών του Admiral Flota Kuznetsov (063) πάνω απο την Συρία (Video)

Τις πρώτες τους πτήσεις πάνω από τη Συρία πραγματοποίησαν τα αεροσκάφη Su-33 και MiG-29KR  του αεροπλανοφόρου RFS Admiral Flota Kuznetsov (063) χτες Τετάρτη 10 Νοεμβρίου.

Αν και τα αεροσκάφη δεν πραγματοποίησαν αποστολές κρούσης εκτιμάται ότι αυτές θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες σε συνδυασμό με τα Ρωσικά αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που επιχειρούν από αεροπορικές βάσεις στην Συρία. Οι σημερινές αποστολές ήταν αναγνωριστικές και πτήσεις εξοικείωσης των Ρώσων πιλότων με το επιχειρησιακό περιβάλλον που θα δράσουν.

Υπενθυμίζεται ότι το RFS Admiral Flota Kuznetsov (063) μεταφέρει οκτώ αεροσκάφη Su-33 εξοπλισμένα με το σύστημα ναυτιλίας και βομβαρδισμού ακριβείας τύπου SVP-24, δύο αεροσκάφη Su-33 εξοπλισμένα με βλήματα αέρος-αέρος R-27R και R-73E για την προστασία των βομβαρδιστικών, τρία αεροσκάφη MiG-29KR για την πραγματοποίηση αποστολών βομβαρδισμού με τα κατευθυνόμενα όπλα KAB-500KR και Kh-29T και ένα αεροσκάφος MiG-29KUBR, το οποίο θα χρησιμοποιείται ως ιπτάμενο τάνκερ για τον ανεφοδιασμό των MiG-29KR και των Su-33 καθώς και ως αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου.

Στην αεροπορική ισχύ του αεροπλανοφόρου μαζί με τον στολίσκο των πλοίων που το συνοδεύουν βρίσκεται νότια της Κύπρου θα πρέπει να προστεθεί και η φρεγάτα RFS Admiral Grigerovich (745) η οποία φέρει  οκτώ πυραύλους cruise τύπου 3M14T Calibr NK καθώς και τα δύο πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης Akula τα οποία είναι εξοπλισμένα με 12 πυραύλους 3M14K Calibr έκαστο.

Σύμφωνα με την ΝΟΤΑΜ που εκδόθηκε πριν από μερικές ημέρες ο Ρωσικός στολίσκος θα πραγματοποιήσει ασκήσεις με αληθινά πυρά την περίοδο 10-15 Νοεμβρίου και 17-22 Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρουν οι Αμερικανοί οι αεροπορικές επιθέσεις των Ρώσων στο Χαλέπι είναι επικείμενες, χωρίς όμως να δίνονται περισσότερες πληροφορίες.

Αν και η αεροπορική δύναμη που μεταφέρει το Ρωσικό αεροπλανοφόρο είναι μικρή ακόμη και σε σχέση με αυτή που μεταφέρει το γαλλικό αεροπλανοφόρο FS Charles De Gaulle (R91) (24 μαχητικά Rafale M, δύο ιπτάμενα ραντάρ E-2C Hawkeye 2000, δύο ελικόπτερα AS365N Dauphin 2 και ένα ελικόπτερο NH90 Caiman Marine) η παρουσία του Ρωσικού αεροπλανοφόρου αποσκοπεί στην επίτευξη δύο στόχων, πρώτον στην επίδειξη της στρατιωτικής ισχύος της Ρωσίας σε ολόκληρο τον κόσμο με την αναμενόμενη προβολή στις τηλεοράσεις των ρωσικών μαχητικών να απογειώνονται από το αεροπλανοφόρο και δεύτερον και πιο σημαντικό στην πραγματοποίηση της πρώτης αποστολής κρούσης σε χερσαίους στόχους από αεροσκάφη του Ρωσικού Ναυτικού που εξορμούν από αεροπλανοφόρο.

Αν και το Ρωσικό Ναυτικό διαθέτει το αεροπλανοφόρο RFS Admiral Flota Kuznetsov (063) σε επιχειρησιακή χρήση από το 1995 ουδέποτε στο παρελθόν οι πιλότοι των Su-33 είχαν την ευκαιρία πλήξουν χερσαίους στόχους υπο αληθινές επιχειρησιακές συνθήκες.

Για το Ρωσικό Ναυτικό ο αεροπορικός βομβαρδισμός του Χαλεπίου και άλλων στόχων του FSA και του ISIS είναι η κατάλληλη ευκαιρία για την εκπαίδευση των πληρωμάτων του υπο ρεαλιστικές συνθήκες αποκτώντας εμπειρία που θα αξιοποιηθεί για την δημιουργία της ομάδας των πιλότων που θα εκπαιδεύσουν αργότερα τους πιλότους των MiG-29KR και των  Τ-50 που θα εξοπλίσουν το υπο σχεδίαση νέο Ρωσικό αεροπλανοφόρο με την προσωρινή κωδική ονομασία Project 23000E Storm.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.