Ξεκίνησαν σήμερα οι έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου στην περιοχή των Ιωαννίνων

Την Δευτέρα 10 Αυγούστου ξεκίνησαν από την εταιρεία «Energean Oil & Gas» οι έρευνες για τον εντοπισμό περιοχών στις οποίες πιθανών να υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή παραχώρησης των Ιωαννίνων.

Η τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί ονομάζεται αεροβαρυτική έρευνα υψηλής ανάλυσης), μέσω της οποίας θα αποκτηθούν αερομαγνητικά δεδομένα και θα αποτυπωθεί με υψηλή ευκρίνεια το ανάγλυφο του εδάφους.
Για την έρευνα η οποία θα διαρκέσει ένα μήνα, θα χρησιμοποιηθεί ειδικό αεροσκάφος της καναδικής εταιρείας CGG.

Το αεροσκάφος θα πετάξει σε ύψος 300 ποδών πάνω από μη κατοικούμενες περιοχές ή περιοχές με μεμονωμένα κτίσματα, σε ύψος 500 ποδών πάνω από κατοικημένες περιοχές και σε ύψος 1.500 ποδών πάνω από τις πόλεις των Ιωαννίνων και της Ηγουμενίτσας.

Μετά την φάση αυτή των ερευνών θα ακολουθήσουν το 2016 σεισμικές έρευνες δύο διαστάσεων (2D).

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας «Energean Oil & Gas»Μαθιός Ρήγας : «Μετά την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών τριών διαστάσεων στον Πρίνο, οι οποίες ήταν οι πρώτες που πραγματοποιήθηκαν στο Αιγαίο από το 1997 και μετά, η Energean Oil & Gas προχωρεί στη νέα φάση του ερευνητικού της προγράμματος στα Ιωάννινα. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη και προχωρεί σύμφωνα με τον σχεδιασμό και το ερευνητικό πρόγραμμα στην περιοχή του Κατακόλου. Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για το επιχειρείν και τη χώρα γενικότερα, η εταιρεία μας παραμένει προσηλωμένη στην ερευνητική δραστηριότητα και στο μεγάλο στόχο της ανάπτυξης του εγχώριου δυναμικού υδρογονανθράκων, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, των τοπικών κοινωνιών και της απασχόλησης, πάντοτε με απόλυτο σεβασμό προς την κείμενη νομοθεσία και το περιβάλλον».

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.