Ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση για την ίδρυση της Ελληνικής Διαστημικής Εταιρείας

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης με τίτλο: “Αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων – Καταχώρηση διαστημικών αντικειμένων – Ίδρυση ελληνικής διαστημικής εταιρείας”. Η διαβούλευση θα διαρκέσει ως τις 2 Μαΐου 2017.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς έκανε λόγο για την αναγκαιότητα σύστασης διαστημικής εταιρείας εκ μέρους της χώρας μας, για την αξιοποίηση του διαστημικού φάσματος για πολλούς σκοπούς.

Συγκεκριμένα, ο Ν. Παππάς δήλωσε: “Η αναγκαιότητα σύστασης ελληνικής διαστημικής εταιρείας, που θα έχει συντονιστικές και αποφασιστικές αρμοδιότητες, είναι προφανής. Η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες της Ε.Ε. που δεν διαθέτει διαστημικό φορέα, ώστε να αξιοποιεί εμπορικά, επιστημονικά και ερευνητικά τα δικαιώματά της στο διαστημικό φάσμα, καθώς και την πληθώρα ερευνητικών και επιστημονικών εφαρμογών και πόρων που διαθέτουν οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς Οργανισμοί. Αυτό αλλάζει σήμερα”.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, σκοπός του σχεδίου νόμου είναι η θεσμοθέτηση κανόνων και προϋποθέσεων για την αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων και την καταχώρηση διαστημικών αντικειμένων, και η ίδρυση ελληνικής διαστημικής εταιρείας.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα προβαίνει στην κατάρτιση εθνικής νομοθεσίας για την άσκηση διαστημικών δραστηριοτήτων, ενισχύοντας το ρόλο και την παρουσία της σε διεθνές επίπεδο μεταξύ των διαστημικών εθνών. Η δε διαδικασία αδειοδότησης και καταχώρησης διαστημικών αντικειμένων στο Εθνικό Μητρώο/Αρχείο επιβάλλεται για λόγους έμπρακτης τήρησης της νομιμότητας σε διεθνές επίπεδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.