Ξεκίνησε η μαζική παραγωγή του τουρκικού αντιαρματικού πυραύλου Mizrak-U με αισθητήρα IIR (Video)

Μετά από 12 χρόνια προγραμματισμού, σχεδίασης, ανάπτυξης δοκιμών και πιλοτικής παραγωγής η τουρκική εταιρεία Roketsan ξεκίνησε την μαζική παραγωγή του αντιαρματικού πυραύλου Mizrak-U, ο οποίος διαθέτει αισθητήρα καθοδήγησης τεχνολογίας Imaging Infra-Red (IIR).

Ο συγκεκριμένος πύραυλος αναπτύχθηκε για τον εξοπλισμό του επιθετικού ελικοπτέρου Turkish Aerospace Industries (TAI)/AgustaWestland T129 ATAK που αποκτήθηκε από τον Τουρκικό Στρατό.

Έχει εμβέλεια 500–8.000 μέτρα και καθοδηγείται προς το στόχο με την χρήση στην αρχική φάση της πτήσης του αμφίδρομης ζεύξης δεδομένων και στην τελική με την χρήση του αισθητήρα IIR.

Ο πύραυλος Mizrak-U μπορεί είτε να εγκλωβίσει το στόχο ήμερά και νύκτα πριν, ή μετά την εκτόξευση χάρις στον συνδυασμό του αισθητήρα και της αμφίδρομης ζεύξης δεδομένων που επιτρέπουν την ανανέωση των δεδομένων ακόμη και την τελευταία στιγμή.

Ο πύραυλος διαθέτει αντιαρματική κεφαλή εν σειρά (tandem) η οποία σύμφωνα με τους Τούρκους μπορεί να κατανικήσει τις γνωστές θωρακίσεις.

Το πρόγραμμα χωρίστηκε σε τέσσερις φάσεις, την σχεδίαση, την ανάπτυξη και την πιστοποίηση του βλήματος και τελικά την μαζική παραγωγή του Mizrak-U. Το συμβόλαιο για την μαζική παραγωγή του πυραύλου υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2016 και θα διαρκέσει μέχρι το 2022.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος παραγωγής η Roketsan υπέγραψε αυτό το καλοκαίρι συμφωνία με την Aselsan συνολικού ύψους 24,6 εκατ. ευρώ για την παραγωγή του αισθητήρας IIR.

Οι πρώτες παραδόσεις του πυραύλου Mizrak-U με αισθητήρα IIR θα ξεκινήσουν το 2018 και θα ολοκληρωθούν το 2022, χωρίς όμως να έχει δημοσιευτεί η ποσότητα των βλημάτων που θα κατασκευαστούν.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.