Ξεκίνησε στην Ουάσινγκτον ο νέος γύρος των εμπορικών διαπραγματεύσεων HΠΑ-Κίνας

Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου ήταν “εποικοδομητικές” , όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν.

Λίγο νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε, που είναι επικεφαλής των διαπραγματευτών του Πεκίνου, αποχώρησε από την αίθουσα όπου διεξάγονται οι συνομιλίες, μόλις δύο ώρες μετά την έναρξή τους.

Μετά το πέρας της συνάντησης, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι κατευθύνθηκαν προς τον Λευκό Οίκο για να ενημερώσουν τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Κατά την είσοδό τους, απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο στους δημοσιογράφους.

Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στο Πεκίνο

Οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και της Κίνας συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά στο Πεκίνο, στο προσεχές μέλλον, για να συνεχίσουν τις εμπορικές συνομιλίες τους, ανέφερε ο αρχισυντάκτης της κινεζικής εφημερίδας Global Times.

Σύμφωνα με μια ανάρτηση του Χου Σιτζίν στο Twitter, “οι εμπορικές συνομιλίες δεν κατέρρευσαν”. “Και οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι οι συνομιλίες είναι εποικοδομητικές και θα συνεχιστούν. Συφώνησαν να συναντηθούν ξανά στο Πεκίνο στο μέλλον”, πρόσθεσε.

Η Global Times εκδίδεται από τη Λαϊκή Ημερησία, το επίσημο όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

Ντ. Τραμπ: Οι δασμοί στα κινεζικά προϊόντα μπορεί να αρθούν ή όχι, ανάλογα με την πρόοδο των εμπορικών διαπραγματεύσεων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε “εποικοδομητικές” και “ειλικρινείς” τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα, επιβεβαιώνοντας ότι θα συνεχιστούν, χωρίς όμως να δώσει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Οι δασμοί που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον στο Πεκίνο “μπορεί να αρθούν, μπορεί και όχι”, ανάλογα με την εξέλιξη των “μελλοντικών διαπραγματεύσεων”, συνέχισε. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η σχέση του με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ παραμένει “πολύ ισχυρή”.

Σχολιάζονας το θέμα των μελλοντικών εμπορικών συνομιλιών με την Κίνα, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ότι προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί τίποτα.

ViaDiplomacy Newsroom