Ξεκίνησε το ταξίδι του για την Μεσόγειο ο Ρωσικός στολίσκος με το αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov και πέντε συνοδευτικά πλοία

Ξεκίνησε χτες το Σάββατο 15 Οκτωβρίου το μακρύ ταξίδι της Ρωσικής αρμάδας για την Μεσόγειο με ναυαρχίδα το αεροπλανοφόρο  RFS Admiral Flota Kuznetsov (063), το οποίο συνοδεύεται από βαρύ καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων Pyotr Velikiy (099) κλάσης Kirov, τα καταδρομικά Vice Admiral Kulakov (626) και Severomorsk (619) κλάσης Udaloy.

kuznetsov1

Τα πλοία αυτά συνιστούν το 40% της δύναμης μεγάλων σκαφών επιφανείας του Βόρειου Ρωσικού Στόλου, ο οποίος διαθέτει εκτός από τα παραπάνω πλοία ένα καταδρομικό κλάσης Slava, δύο κλάσης Udaloy, ένα κλάσης Udaloy II και δύο κλάσης Sovremenny.

kuznetsov-2

Το ταξίδι της Ρωσικής αρμάδας ξεκίνησε ουσιαστικά πριν από μερικές ημέρες όταν το πλοίο απέπλευσε από την βάση του ώστε μεσοπέλαγα να υποδεχτεί τα αεροσκάφη της Μοίρας που φιλοξενεί.

russian-flotila

Πρόκειται για αεροσκάφη Su-33, Mig-29K, επιθετικά ελικόπτερα Ka-52K και ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού αγώνα τύπου Kamov Ka-27LD32/PL/PS. Ο ρωσικός στολίσκος συνοδεύεται από το μεγάλο ρυμουλκό Nikolay Chiker και το πετρελαιοφόρο στόλου Sergey Osipov”.

russial-flotila

Στην Μεσόγειο ήδη βρίσκονται τα ρωσικά πλοία Serpukhov (603) Zeleny Dol (602) κλάσης Buyan-M και η φρεγάτα Pytlivy (868) κλάσης Burevestnik M (ή Krivak II).

ka52k-a

Ο Ρωσικός στολίσκος πρόκειται να παραμείνει στην Μεσόγειο μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2017 κατά την διάρκεια των οποίων θα πραγματοποιήσει ασκήσεις με το Αιγυπτιακό Ναυτικό και με τα δύο ελικοπτεροφόρα του Gamal Abdel Nasser (L1010) και Anwar El Sadat (L1020).

kuznetson-ka52k

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Sergei Shoigu το αεροπλανοφόρο RFS Admiral Flota Kuznetsov (063) θα αποτελέσει τμήμα του μόνιμα αναπτυγμένου ρωσικού στολίσκου στην Μεσόγειο.

mig29k-a

Σύμφωνα όμως με ρωσικές πηγές το πλοίο θα περάσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού συντήρησης που θα διαρκέσει δύο χρόνια με αποτέλεσμα μέχρι το 2019 η Ρωσία να μην διαθέτει αεροπλανοφόρο για τα επόμενα δύο έτη.

mig29k

kuznetson-su33

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.