Ξυδάκης: «Να συζητήσουμε για επιστροφή στη δραχμή στη Βουλή»!

Εξέφραζε την προσωπική του άποψη; Ισως. Αλλωστε το στούντιο του ΣΚΑΪ για ένα πρώην στέλεχος της «Καθημερινής» είναι κάπως σαν στο σπίτι του, που επιτρέπει μια χαλαρότητα. Αλλά ο Νίκος Ξυδάκης, δεν είναι πια δημοσιογράφος, είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και διατέλεσε πρώην μέλος του υπουργικού συμβουλίου των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ανοιχτά το πρωί της Τρίτης ζήτημα επιστροφής στη δραχμή.

Μιλώντας στην εκπομπή των Λυριτζή – Οικονόμου σχετικά με το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, ο κ. Ξυδάκης είπε χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα του λαού. Πρέπει να φτιάχνουμε σενάρια, να βλέπουμε την ιστορική εμπειρία».

Και συνέχισε: «Εχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν υπάρχουν άλλες φυσικές αντοχές ενός πληθυσμού… Εγώ νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας πολιτική και εθνική που δεν έχει γίνει τα τελευταία επτά χρόνια. Και φυσικά πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση από τη Βουλή. Τα περασμένα χρόνια δαιμονοποιήθηκε μια κουβέντα, εγώ είχα πει ότι και επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε».

«Είχαμε δραχμή και πριν το ευρώ… Το 1910, το 1912, 1930, το 1960 κάτι έκανε μια χώρα, κάπως ζούσαμε, ζούσαμε και σε άλλες περιόδους. Εγώ τη βάζω ιστορικά τη συζήτηση αυτή» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Ξυδάκης επέρριψε, βέβαια, ευθύνες για το θέμα της δραχμής που άνοιξε στον γερμανό υπουργό Οικονομικών λέγοντας ότι «άμα στην ανοίξουν οι άλλοι, εσύ τι θα πεις “εγώ δεν κουβεντιάζω”; Αφού το λέει ο κ. Σόιμπλε».

Ο κ. Ξυδάκης επιτέθηκε και στο ΔΝΤ λέγοντας πως «αυτά για εσωτερική υποτίμηση που προτείνει είναι για ηλιθίους».

Κουμουτσάκος: «Να μας πουν τι ακριβώς εννοούν…»

Οπως αναμενόταν, οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ περί δραχμής προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας. Σε ένα πρώτο σχόλιό του, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει θέση για τις δηλώσεις του κ. Ξυδάκη.

«Πού το πάμε; να μας πουν τι ακριβώς εννοούν… Πώς να αφαιρέσουμε από τους ξένους να λένε για Grexit όταν το λέμε εμείς;» διερωτήθηκε ο κ. Κουμουτσάκος για να συμπληρώσει πως «η συζήτηση αυτή πυροδοτείται από δηλώσεις προβεβλημένων κυβερνητικών στελεχών». Ο ίδιος κάλεσε το Μαξίμου να δώσει εξηγήσεις.

«H πολιτική της κυβέρνησης οδήγησε στο πιο σοβαρό τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και η υπερήφανη διαπραγμάτευση σε μια σφαγιαστική φορολογία. Τα παθήματα δεν έγιναν μαθήματα, η κυβέρνηση οδηγεί σε αδιέξοδο και τη χώρα» προειδοποίησε ο βουλευτής της ΝΔ.

Κατά τον κ. Κουμουτσάκο, η κυβέρνηση έχει σήμερα δύο επιλογές: Grexit ή τέταρτη μνημόνιο. Υβρίζει και μετά τόλμα να υπαινίσσεται διαδικασίες συνεννόησης με τις πολιτικές δυνάμεις, αυτό δεν γίνεται, συμπλήρωσε.

protagon.gr

ViaDiplomacy Newsroom