Υφυπουργός της κυβέρνησης – Η Συμφωνία αποκαθιστά την Ελληνική ιστορία της Μακεδονίας

«Πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν όσον αφορά και το περιεχόμενο των αιτημάτων ή των συνθημάτων που ακούγονται και πολλές φορές βάλλουν και κατά της δημοκρατίας», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, βουλευτής Ξάνθης Στάθης Γιαννακίδης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σχολιάζοντας το κάλεσμα συγκέντρωσης -με κίτρινα γιλέκα- για το Μακεδονικό, την ώρα που θα μιλάει ο πρωθυπουργός την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη.

«Είχαμε και στη Βουλή παλαιότερα την τοποθέτηση βουλευτών της Χρυσής Αυγής, που ουσιαστικά καλούσαν σε πραξικόπημα. Το να διαδηλώνει ο κόσμος είναι θεμιτό, από εκεί και πέρα όμως, το περιεχόμενο, το πολιτικό πλαίσιο και με ποια προτάγματα και αιτήματα ο καθένας διαδηλώνει, έχουν προφανώς τη σημασία τους και είναι αναγκαία η τοποθέτηση δημοκρατικών δυνάμεων απέναντι σε ακραίες φωνές, που στόχο έχουν τη διατάραξη και της εσωτερικής κοινωνικής συνοχής, αλλά και την όξυνση των σχέσεων της χώρας με γειτονικές χώρες», επισήμανε ο κ. Γιαννακίδης.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική κύρωσης της συμφωνίας στον Πρεσπών, εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην ΠΓΔΜ, σημείωσε: «Όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να τοποθετηθούν σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον προφανώς και η γειτονική χώρα ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, με βασικότερο τη συνταγματική αναθεώρηση που ουσιαστικά αποκαθιστά την ιστορία στο ελληνικό κομμάτι που μας αφορά, να σταματήσουν αυτού του είδους οι πατριδοκαπηλίες, που είχαν ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια».

Σχετικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατήρησε ότι «η συμφωνία έχει οδηγήσει τη ΝΔ σε πιο ακραίες θέσεις», καθώς «είναι γνωστό ότι η ΝΔ από την πρώτη στιγμή κάνει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση και να ξαναέλθουν στην εξουσία αυτοί που μας οδήγησαν στην καταστροφή και τα μνημόνια» και «μετά την έξοδο από την εποχή των μνημονίων οι πιέσεις της ΝΔ βρίσκουν αφορμή στη συμφωνία των Πρεσπών, προσπαθώντας να δημιουργήσουν ρωγμές για την ανατροπή της κυβέρνησης».

Ερωτηθείς, εξάλλου, σχετικά με τις προτεραιότητες που συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες στο τελευταίο συμβούλιο γενικών υποθέσεων της ΕΕ με θέμα την πολιτική συνοχής της ΕΕ μετά το 2020, ο υφυπουργός διευκρίνισε: «Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που ολοκληρώνεται επί της ουσίας η προγραμματική περίοδος που διανύουμε και έχει ξεκινήσει και η διαπραγμάτευση για την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-27. Είναι μία σημαντική διαδικασία και δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να υλοποιηθεί και ο εν μέρει αισιόδοξος στόχος, οι διαπραγματεύσεις αυτές να έχουν ολοκληρωθεί πριν τις ευρωεκλογές. Από εκεί και πέρα αυτό που αναμένουμε και διεκδικούμε είναι η αύξηση της χρηματοδότησης σε σχέση με την προγραμματική περίοδο που διανύουμε, ένας στόχος ο οποίος θεωρούμε ότι είναι εφικτός»

ViaDiplomacy Newsroom