ΥΠΕΞ ΗΑΕ: Κοινός σκοπός Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι η ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή

Κοινός σκοπός Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι η ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή, τόνισε στις δηλώσεις του ο Εμιρατινός υπουργός Εξωτερικών, καταδικάζοντας παράλληλα «τις ενέργειες άλλων χωρών, και γειτονικών, που θέλουν να επεκταθούν και αποτελούν μια πηγή κινδύνου και αποσταθεροποίησης στην περιοχή», όπως ανέφερε.

Ως προς την επίτευξη του κοινού σκοπού της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, ο σεΐχης Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν τόνισε την ανάγκη στενής συνεργασίας των δύο χωρών και ανέδειξε τον ρόλο της Ελλάδας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Επισήμανε περαιτέρω πως η φιλοδοξία της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχουν μια κοινή βάση αλληλοσεβασμού.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε με τον Ν. Δένδια, τις χαρακτήρισε άριστες και σημείωσε πως ήταν μια σημαντική ευκαιρία για να συζητηθούν διάφορα θέματα που αφορούν τις δύο χώρες και την περιφερειακή συνεργασία. Επισήμανε περαιτέρω πως οι τακτικές διμερείς συναντήσεις δημιουργούν ένα καλό κλίμα και εξέφρασε τη βούληση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας τους με την Ελλάδα, όπως στην οικονομία, το εμπόριο, την υγεία, την τεχνολογία, στις υποδομές και στον τουρισμό.

Ειδική αναφορά έκανε ο σεΐχης Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν στην ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι το μέγεθος του διμερούς εμπορίου ήταν 450 εκατ. δολάρια και υπογράμμισε πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θέλουν να εργαστούν με την Ελλάδα σε αυτό τον τομέα, για να διπλασιαστεί.

Επίσης, ο Εμιρατινός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στους 4.000 Έλληνες που διαμένουν μόνιμα και εργάζονται στη χώρα του, τονίζοντας πως συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας του.

Ακόμα, ανέφερε πως προσβλέπει στην ανάπτυξη της τουριστικής συνεργασίας των δύο χωρών. Επιπλέον, εστίασε στα κοινά έργα μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνοντας πως αυτά αντανακλούν το επίπεδο των διμερών σχέσεων.

Ως άλλον έναν παράγοντα που συμβάλλει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ανέφερε τους Εμιρατινούς που σπουδάζουν στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Τέλος, διατύπωσε την αντίθεση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον εξτρεμισμό.

(ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom