ΥΠΕΞ της Κύπρου:  Άμεση απελευθέρωση των ομήρων και ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πολίτες της περιοχής

«Καλούμε για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και την αυξημένη ανθρωπιστική βοήθεια στους πολίτες της περιοχής», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος προσερχόμενος στο Συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο. Παράλληλα, υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη για αποκλιμάκωση.

«Πρέπει να εργαστούμε προς την δημιουργία ενός πολιτικού ορίζοντα που θα οδηγήσει στη λύση δύο κρατών», σημείωσε ο κ. Κόμπος.

Επιπροσθέτως, προχώρησε στην καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς και ανέφερε ότι η τρομοκρατία δεν έχει καμία δικαιολογία. Τέλος, έκανε λόγο για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα με βάση το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και όπως επισήμανε αυτό περιλαμβάνει την προστασία των αμάχων.

Στο Ισραήλ ο Κυρ. Μητσοτάκης για να συναντηθεί με τον Μπ. Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφθασε στο Ισραήλ, όπου σε λίγη ώρα θα έχει συνάντηση στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης θα επιστρέψει στην Αθήνα το απόγευμα.

Στο Ισραήλ με τον πρωθυπουργό ο ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δεν θα συμμετάσχει σήμερα στο προγραμματισμένο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκης Ένωσης στο Λουξεμβούργο, καθώς συνοδεύει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην επίσκεψή του στο Ισραήλ, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και δυτικοί ηγέτες κάλεσαν το Ισραήλ να προστατεύει τους άμαχους στη Λωρίδα της Γάζας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός του Καναδά, ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο καγκελάριος της Γερμανίας και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Βρετανίας υπογράμμισαν για μια ακόμη φορά κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής τους χθες Κυριακή την υποστήριξή τους στο Ισραήλ και στο δικαίωμά του να αμύνεται, ωστόσο παρότρυναν ταυτόχρονα τον ισραηλινό στρατό να τηρεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να προστατεύει τους αμάχους στις επιχειρήσεις που διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο έπειτα από τη συνδιάλεξη, που έγινε με πρωτοβουλία του αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, οι ηγέτες καλωσόρισαν την απελευθέρωση δυο ομήρων και κάλεσαν να αφεθούν επίσης ελεύθεροι όλοι οι εναπομείναντες.

ViaDiplomacy Newsroom