Υπουργείο Εξωτερικών Κίνας: Οι στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν γίνονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο

Οι ασκήσεις του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού κοντά στην Ταϊβάν είναι σύμφωνες με την εθνική νομοθεσία και το διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin σε ενημέρωση τη Δευτέρα.

«Η Ταϊβάν είναι το έδαφος της Κίνας. Οι τακτικές ασκήσεις της Κίνας στα ύδατα και τον εναέριο χώρο της είναι ένα ανοιχτό, δίκαιο και επαγγελματικό μέτρο. Οι αρμόδιες κινεζικές υπηρεσίες εξέδωσαν ειδοποιήσεις για το θέμα σε εύθετο χρόνο», επεσήμανε. «Είναι σύμφωνο με την εθνική νομοθεσία και το διεθνές δίκαιο, καθώς και με τις υπάρχουσες πρακτικές», πρόσθεσε ο Wang Wenbin.

Ο διπλωμάτης δεν έδωσε ευθεία απάντηση όταν ρωτήθηκε αν τελείωσαν οι ασκήσεις και αν θα υπάρξει ειδοποίηση για τη διάρκειά τους.

Την Πέμπτη, οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις που περιλαμβάνουν πυροβολισμούς σε έξι περιοχές γύρω από την Ταϊβάν. Οι ασκήσεις αναμενόταν αρχικά να ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Κυριακής, αλλά έκτοτε, η Διοίκηση του Ανατολικού Θεάτρου της Κίνας ανακοίνωσε δύο φορές τη συνέχιση των ασκήσεων, οι οποίες ξεκίνησαν την επόμενη μέρα μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν.

ViaDiplomacy Newsroom