Υπουργείο Εξωτερικών: Οι δηλώσεις του Γ.Γ του ΝΑΤΟ δεν εκφράζουν τις απόψεις της Συμμαχίας για την Λιβύη

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο εκπροσώπος Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, σχετικά με αναφορά του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ στη Λιβύη ανέφερε:

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δεσμεύεται απόλυτα από τις κοινές θέσεις της Συμμαχίας, οι οποίες ως γνωστόν υιοθετούνται με ομοφωνία. Το περιεχόμενο της πρόσφατης συνέντευξής του σε ιταλική εφημερίδα, όπως αυτό αποτυπώθηκε, προφανώς δεν εκφράζει τις θέσεις της Συμμαχίας.

Η Ελλάδα έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες επισημάνσεις μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της στο ΝΑΤΟ και έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα δεν απεδόθησαν ορθώς.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Τούρκος Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ φέρεται να δήλωσε στον Τούρκο Πρόεδρο την στήριξη της Συμμαχίας στις ενέργειες της Τουρκίας στην Λιβύη.

Το ΝΑΤΟ σε επίσημη ανακοίνωσε ανέφερε «Όπως ανέφεραν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών του 2018, το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να βοηθήσει τη Λιβύη στον τομέα της οικοδόμησης θεσμών άμυνας και ασφάλειας, ως απάντηση στο αίτημα του πρωθυπουργού της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) για την ενίσχυση των θεσμών ασφαλείας της».

ViaDiplomacy Newsroom