Υπουργείο Εξωτερικών: Στηρίζουμε την πρωτοβουλία της Αιγύπτου για εκεχειρία στη Λιβύη

Την πρωτοβουλία της Αιγύπτου για την πολιτική επίλυση του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη επιδοκιμάζει το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Χαιρετίζουμε τη νέα πρωτοβουλία της Αιγύπτου για επίλυση του λιβυκού γόρδιου δεσμού» τονίζεται, σε σχετική ανακοίνωση.
Και προστίθεται: «Αναδεικνύει τις βασικές αρχές της διεθνούς κοινότητας όπως προβλέπονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στα Συμπεράσματα του Βερολίνου, δηλαδή το σεβασμό της ενότητας, της ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Λιβύης».

Ταυτόχρονα, το ελληνικό υπουργείο προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην η άμεση κατάπαυση του πυρός, στην αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων τους, στον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών ομάδων και στην επιστροφή όλων των λιβυκών συνιστωσών σε μια «διαδικασία συμπεριληπτικού διαλόγου για μια συνολική πολιτική λύση».

«Η αποκατάσταση της ειρήνης μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τους ίδιους του Λίβυους. Ενώ η παράταση της κρίσης εξυπηρετεί όσους τρίτους υστερόβουλα αναμειγνύονται στα εσωτερικά της, η ειρήνη θα ωφελήσει όχι μόνο τους Λίβυους, αλλά και τη σταθερότητα και ευημερία ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου» σπεύδει να συμπληρώσει.

Ειδική αναφορά κάνει και στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «IRINI» για την τήρηση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα.

«Η Ελλάδα, άμεσα γειτονική χώρα, με συνέπεια και σταθερότητα παραμένει ιδιαίτερα προσηλωμένη στις προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης της λιβυκής κρίσης και δηλώνει τη διάθεση και πρόθεσή της να συνεχίσει να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην Ειρηνευτική Διαδικασία, κάτι που ήδη πράττει και με τη συμμετοχή της στην επιχείρηση IRINI».

Συγγραφέας: Γιώργος Ούτσης

Συγγραφέας