Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας: Ακατάλληλα τα σχόλια του Ρώσου πρέσβη για την εσωτερική πολιτική της χώρας μας

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας επέκρινε τα σχόλια της Ρωσίδας πρέσβης Ελεονόρα Μητροφάνοβα για την εσωτερική πολιτική ως ακατάλληλα.

Σε μια συνέντευξη που αναρτήθηκε σε βουλγαρικό κανάλι στο YouTube, η Μητροφάνοβα είπε ότι εάν ήταν Βούλγαρος πολίτης «θα ψήφιζα αυτόν που καταλαβαίνω – για το «Δεν υποστηρίζω κανέναν» ή τον Κοσταντίνοφ».

Ο Κοσταντίνοφ ηγείται του φιλορωσικού κόμματος Vuzrazhdane, το οποίο έχει 37 βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση των 240 εδρών της Βουλγαρίας, καθιστώντας την την τρίτη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα.

«Γιατί να συμπεριφερθώ έτσι; Επειδή ίσως από όλα αυτά μπορούμε να τα ονομάσουμε διστακτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, εκφράζει τουλάχιστον μια φιλοβουλγαρική θέση, που μου αρέσει. Νομίζω ότι έχει μια ισορροπημένη προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική», είπε η Μητροφάνοβα.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στις 19 Απριλίου, την ίδια ημέρα που ο συναρχηγός του We Continue the Change (WCC) Assen Vassilev, μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση, περιέγραψε το Vuzrazhdane ως κόμμα υπέρ του Κρεμλίνου.

Η Μητροφάνοβα είπε: «Όχι, δεν θα έλεγα ότι αυτός [ο Κοσταντίνοφ] εκπροσωπεί τα ρωσικά συμφέροντα στη Βουλγαρία. Ίσως – οι ρωσόφιλοι», αναφορά σε εξωκοινοβουλευτικό κόμμα.

Αρνήθηκε τη χρηματοδότηση των ρωσόφιλων ή οποιουδήποτε άλλου κόμματος και συνέχισε σχολιάζοντας το GERB [«ένα κόμμα που είναι στην κυβέρνηση για αρκετό καιρό, έχει τα δυνατά του σημεία, γι’ αυτό η ψήφος τους δεν αποτελεί έκπληξη]» και WCC-Δημοκρατική Βουλγαρία [«Το WCC έχασε πολλά από τις θέσεις τους, αλλά σε συνασπισμό με την DB πήραν καλά ποσοστά, αλλά είναι και ήδη γνώριμα πρόσωπα»[.

Σε ανακοίνωσή του στις 24 Απριλίου, το Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι οι δηλώσεις της Μητροφάνοβα αποτελούσαν απόπειρα παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και έρχονται σε αντίθεση με τη Σύμβαση της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις.

Η δήλωση ανέφερε ότι ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Νικολάι Μίλκοφ είχε συνομιλία με τη Μιτροφάνοβα σχετικά με αυτό.

ViaDiplomacy Newsroom