Υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας: Δεν θα στηρίξουμε τις ΗΠΑ σε ενδεχόμενη σύγκρουση Κίνας – Ταϊβάν

Κατηγορηματικός ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν υποσχέθηκε πως θα στηρίξει τις ΗΠΑ σε ενδεχόμενη σύγκρουση για την Ταϊβάν, σε αντάλλαγμα για την απόκτηση τριών αμερικανικών υποβρυχίων κλάσης Virginia, εμφανίστηκε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας Ρίτσαρντ Μαρλς.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι πρωθυπουργοί της Αυστραλίας και της Βρετανίας, Άντονι Αλπανέζι και Ρίσι Σούνακ, αποκάλυψαν προ ημερών λεπτομέρειες της σύμπραξης AUKUS (σ.σ. της στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ). Στο πλαίσιο αυτής, η Καμπέρα θα αγοράσει αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια προτού συνεργαστεί με Ουάσινγκτον και Λονδίνο στην ανάπτυξη και παραγωγή υποβρυχίων νέας γενιάς SSN-AUKUS.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Αυστραλίας θεωρεί πως η συμφωνία ύψους 231 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι απαραίτητη δεδομένης της ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας της Κίνας στην περιοχή – τη μεγαλύτερη από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όπως τη χαρακτηρίζει.

Ερωτηθείς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC εάν, σε αντάλλαγμα για την απόκτηση αμερικανικών υποβρυχίων, η Αυστραλία δεσμεύτηκε πως θα στηρίξει τις ΗΠΑ σε ενδεχόμενη σύγκρουση για την Ταϊβάν, ο Μαρλς ξεκαθάρισε: «Φυσικά, όχι. Ούτε και ζητήθηκε κάτι τέτοιο». Ο δημοσιογράφος επέμεινε, ζητώντας από τον υπουργό Άμυνας της Αυστραλίας να διευκρινίσει αν υπάρχει κάποιου είδους «δούναι και λαβείν» από το οποίο να απορρέει δέσμευση της αυστραλιανής κυβέρνησης έναντι των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την απόκτηση των αμερικανικών υποβρυχίων. Ξανά ο Ρίτσαρντ Μαρλς απάντησε κατηγορηματικά: «Απολύτως, όχι».

Το Πεκίνο θεωρεί τη νήσο των 23,5 εκατομμυρίων κατοίκων αποσχισθείσα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική Κίνα. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν απορρίπτει τους κινεζικούς ισχυρισμούς.

Στο πλαίσιο της σύμπραξης AUKUS, την οποία έχει καταδικάσει το Πεκίνο, η Αυστραλία θα αγοράσει τρία αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης Virginia στις αρχές της δεκαετίας του 2030, με οψιόν απόκτησης άλλων δύο.

Ο αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι έχει δηλώσει ότι θα επενδυθούν 6 δισεκ. δολάρια Αυστραλίας (3,8 δισεκ. ευρώ) την επόμενη τετραετία για την ανάπτυξη βάσης υποβρυχίων και ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, καθώς και την εκπαίδευση προσωπικού. Παράλληλα η Καμπέρα θα συνεισφέρει 3 δισεκ. δολάρια Αυστραλίας (1,9 δισεκ. ευρώ) στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ναυπηγικής βιομηχανίας ΗΠΑ και Βρετανίας.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom