Υπουργός Άμυνας Βελγίου: Θα προχωρήσουμε με τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία

Το Βέλγιο θα συνεχίσει να προμηθεύει όπλα στο Κίεβο, εν αναμονή απάντησης σε ένα ερώτημα σχετικά με το πώς τα βελγικά τουφέκια κατέληξαν στα χέρια των μαχητών που επιτέθηκαν στην περιοχή Belgorod της Ρωσίας, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Βελγίου Ludivine Dedonder σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Soir την Παρασκευή. .

«Το Βέλγιο δεν θα αναστείλει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία εν αναμονή απάντησης από την ουκρανική πλευρά», ανέφερε.

Το Βέλγιο περιμένει μέχρι τις 15 Ιουνίου την απάντηση της Ουκρανίας σε ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση των όπλων της για αυτή την επίθεση.

«Στείλαμε ένα αίτημα στην Ουκρανία τη Δευτέρα (5 Ιουνίου – TASS). Θα έχουμε μια ομάδα επαφής για την Ουκρανία στις 15 Ιουνίου. Εάν δεν υπάρξει απάντηση μέχρι τότε, θα μιλήσω με τον [ουκρανό υπουργό Άμυνας Alexey] Reznikov», τόνισε. Ανέφερε ότι «κάθε αποστολή όπλων έχει συνημμένο ένα έγγραφο που εξηγεί ότι θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την υπεράσπιση του ουκρανικού εδάφους και όχι για την επίθεση σε άλλα κράτη· λέει επίσης ότι πρέπει να γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι διεθνείς κανόνες».

«Όταν κοιτάμε τις φωτογραφίες, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για επιθετικά τουφέκια FN Scar [βελγικής κατασκευής]. Αλλά προέρχονταν από τις αποστολές βοήθειας που είχε στείλει το Βέλγιο στην Ουκρανία; Ή από τις παρτίδες που αγόρασαν άλλες χώρες από η ομάδα FN; Ή μήπως αποκτήθηκαν σε πεδία μάχης, όπως συμβαίνει συχνά σε οποιαδήποτε ζώνη σύγκρουσης; Ελπίζω ότι αυτό θα ξεκαθαρίσει κάποια στιγμή», είπε ο Ντεντόντερ.

Πολλά όπλα

Ο Ντεντόντερ σημείωσε ότι το Βέλγιο είχε ήδη προμηθεύσει στην Ουκρανία όπλα αξίας 274 εκατομμυρίων ευρώ.

«Έχουμε στείλει διαφορετικούς τύπους όπλων: αυτόματα φορητά όπλα, πυρομαχικά, πολυβόλα, αντιαρματικά όπλα, βαρείς όλμους, ιατρικό εξοπλισμό και προστατευτικό εξοπλισμό. Στέλνουμε προμήθειες ανάλογα με τις ανάγκες της Ουκρανίας, οι οποίες εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου. Πρόσφατα, έχουμε προμήθεια αντιαρματικών πυραύλων και πυρομαχικών για αεράμυνα και πυροβολικό», σημείωσε.

Το Βέλγιο εκπαίδευσε 700 Ουκρανούς στρατιώτες

Όπως προκύπτει από τα όσα είπε ο Dedonder, το Βέλγιο έχει ήδη εκπαιδεύσει περισσότερους από 700 Ουκρανούς στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων ελεύθερων σκοπευτών και ξιφομάχων, και η εκπαίδευση των πιλότων αεροσκαφών «θα ξεκινήσει σύντομα».

Τόνισε ότι η εκπαίδευση των πιλότων αεροσκαφών «σίγουρα δεν θα γίνει σε βελγικό έδαφος».

«Μέχρι στιγμής, το Βέλγιο έχει εκπαιδεύσει πάνω από 700 Ουκρανούς στρατιωτικούς. Συνεχίζουμε την εντατική εκπαίδευση στρατιωτών, συμπεριλαμβανομένων ελεύθερων σκοπευτών και σκαπανέων, και ειδικών γενικής εκπαίδευσης μάχης. Οι περισσότεροι εκπαιδεύονται στη Γερμανία και την Πολωνία. Σε αυτό μπορούμε να προσθέσουμε διμερή εκπαιδευτικά προγράμματα που υπήρχαν πριν, τόσο γενικού σκοπού όσο και προγράμματα για δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων», είπε.

ViaDiplomacy Newsroom