Υπουργός Επικρατείας: Επέκταση των χωρικών στα 12 μίλια σε όλη την επικράτεια σε πολιτικό χρόνο

«Η Ελλάδα με τις σχετικώς λίγες ΜΕΘ αντέχει απολύτως, ενώ χώρες με ισχυρή παράδοση, όπως το Βέλγιο, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε τεράστια έλλειψη ΜΕΘ» τόνισε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας «έχει ενισχυθεί το τελευταίο 15μηνο με έναν τρόπο που δεν είχε συμβεί ποτέ στη Μεταπολίτευση». Ταυτοχρόνως, έδωσε απαντήσεις στα θέματα της εγχώριας επικαιρότητας (κορονοϊός, κατάσταση στα πανεπιστήμια, χωρικά ύδατα), αλλά και όχι μόνον (αμερικανικές εκλογές και τρομοκρατική ενέργεια στην Αυστρία).

Σε ερώτημα για την πρόσφατη τοποθέτησή του για το όριο των έξι ναυτικών μιλίων, ο υπουργός Επικρατείας, σε προσωπικό τόνο, σημείωσε: «Προσήλθα στην πολιτική με αποκλειστικό σκοπό να ενημερώνω τους πολίτες με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα και την αλήθεια. Δεν πρόκειται ποτέ να ωραιοποιήσω μια κατάσταση, δεν πρόκειται ποτέ να αναζητήσω ευκαιριακά πολιτικά οφέλη, ωραιοποιώντας καταστάσεις». Και στην ουσία του θέματος, «σήμερα που μιλάμε η ελληνική κυριαρχία εκτείνεται στη θάλασσα στα έξι ναυτικά μίλια, στον αέρα στα δέκα. Εντός αυτής της κυριαρχίας η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί οποιαδήποτε παραβίαση ή ανάμειξη -και θέλω σε αυτό να είμαι κάθετος», υπογράμμισε με έμφαση.

«Έξω από αυτά τα όρια η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα, έχει το βασικό της δικαίωμα, που είναι το μονομερές κυριαρχικό και απόλυτο δικαίωμα να φθάσει τα χωρικά της ύδατα ως τα δώδεκα μίλια. Θα το πράξει η χώρα μας, θα φθάσουμε στα δώδεκα μίλια εν καιρώ, όπως ήδη ξεκινήσαμε σήμερα που μιλάμε με την επέκταση των χωρικών υδάτων προς δυσμάς και μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο. Θα συντελεσθεί και για την υπόλοιπη επικράτεια σε πολιτικό χρόνο, ο οποίος θα κριθεί σκόπιμος. Από την άλλη, εύκαιρα και καιροσκοπικά λόγια τα οποία θέλουν να βυθίζουμε πλοία σε διεθνή ύδατα ή να κάνουμε μια πολιτική που θα οδηγούσε σε άμεσες ρήξεις, θα πρέπει να τα σκεφτόμαστε δύο φορές. Η διπλωματία θα πρέπει να γίνεται βάσει του Διεθνούς Δικαίου και πριν μιλήσουμε για αυτό, καλό είναι να το γνωρίζουμε», συνέστησε σχετικά.

Στο καταληκτικό σχόλιό του για τις αμερικανικές εκλογές, ο υπουργός τις χαρακτήρισε «κρίσιμες» και προσωπική του αίσθηση είναι ότι «έχει μια υπεροχή η υποψηφιότητα Μπάιντεν, αλλά απομένει να το δούμε». Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε, «η Ελλάδα έχει καταφέρει να έχει ισχυρές φιλίες με όλες τις χώρες και αυτή τη στιγμή να λογιζόμαστε ως ο παράγων ευθύνης και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο».

ViaDiplomacy Newsroom