Υπουργός Εξωτερικών Ινδίας: Θεμέλιο του Διεθνούς Δικαίου ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητητας και κυριαρχίας

Το μήνυμα πως ως «δημοκρατίες, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας αποτελούν εξαιρετικά θεμελιώδεις αρχές που είναι το θεμέλιο του Διεθνούς Δικαίου», έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Δρ Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανκάρ (Subrahmanyam Jaishankar).

Κατά τη δήλωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας ευχαρίστησε την Ελλάδα για την αλληλεγγύη της κατά τη διάρκεια του β’ κύματος της πανδημίας και σημείωσε πως η επίσκεψή τού επιτρέπει να μεταφέρει μήνυμα φιλίας και ευχών για την 200η επέτειο από την Επανάσταση της Ελλάδας, προσθέτοντας πως η Ινδία προετοιμάζεται για τον εορτασμό της 75ης επετείου της Ανεξαρτησίας μας, τον Αύγουστο.

Εστιάζοντας στη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, είπε πως είχαν μια ολοκληρωμένη συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις και θα διευρυνθεί η ουσία τους. «Συζητήσαμε το εμπόριο, τις επενδύσεις, ανταλλαγές σε διάφορους τομείς, στον τουρισμό, τον κινηματογράφο, τον τουρισμό. Αυτό που σκοπεύουμε να κάνουμε είναι να φροντίσουμε ότι πολλές από τις συμφωνίες που μας επιτρέπουν να διευρύνουμε το πεδίο συνεργασία μας, να εφαρμοστούν. Κι αυτό θα μας επιτρέψει να προωθήσουμε θέματα επικοινωνίας και διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών μας, ώστε να προωθήσουμε ακόμα περισσότερο τη διμερή μας σχέση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τα περιφερειακά και παγκόσμια θέματα, είπε πως συζήτησε με τον Νίκο Δένδια μεγάλο φάσμα θεμάτων, ξεκινώντας από την περιοχή Ινδίας-Ειρηνικού μέχρι την περιοχή της Ελλάδας. «Αυτό αποτελεί σημαντικό προνόμιο για μένα. Έμαθα πολλά ακούγοντας τις απόψεις και τις αξιολογήσεις σας. Θεωρώ ότι οι απόψεις μιας χώρας όπως η Ελλάδα με την οποία έχουμε μεγάλη συγγένεια θα βοηθήσει στη δική μας αξιολόγηση και κρίση, καθώς εξετάζουμε αυτή την περιοχή του κόσμου» επισήμανε.

Αναφερθείς στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η φωνή της Ελλάδας βοήθησε πολύ στην προώθηση της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ινδίας και η φωνή της Ελλάδας ακούστηκε προσωπικά από τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Διάσκεψη Κορυφής ΕΕ-Ινδίας, την περασμένη Δευτέρα στην Πορτογαλία. Μάλιστα, εξέφρασε την ιδιαίτερη εκτίμησή του στην Ελλάδα που υποστηρίζει και βοήθησε την προώθηση των θεμάτων εμπορίου, συνεργασίας, θέματα συνδεσιμότητας της περιοχής Ινδίας – Ειρηνικού.

Επίσης, ο Δρ Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανκάρ είπε πως συζήτησαν ακόμα τις προκλήσεις της ριζοσπαστικοποίησης, της τρομοκρατίας, «φαινόμενα που είναι απολύτως απαράδεκτα στην εποχή μας».

Σε ό,τι αφορά τα πολυμερή θέματα και των Ηνωμένων Εθνών, είπε πως οι δύο χώρες συμφωνούν.

Τέλος, αναφερθείς στη συνάντηση που προηγήθηκε, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη βαθύτατη εκτίμησή του για την υποδοχή και γνωστοποίησε ότι μετέφερε τις προσωπικές ευχές του Ινδού πρωθυπουργού.

Το απόγευμα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ινδίας θα παραστούν στα αποκαλυπτήρια αδριάντα του Μαχάτμα Γκάντι

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας στη χώρα μας θα ολοκληρωθεί το απόγευμα, στις 19:30, με την παρουσία του στα αποκαλυπτήρια αδριάντα του Μαχάτμα Γκάντι πλησίον της πρεσβείας της Ινδίας στην Αθήνα. «Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για μένα να παραστώ στα αποκαλυπτήρια του αδριάντα του Μαχάτμα Γκάντι στην Αθήνα, μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ινδίας, πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Ο Μαχάτμα Γκάντι ήταν ένας πρωτοπόρος της ινδικής ανεξαρτησίας, αλλά ήταν και ένας πρωτοπόρος της ειρήνης και της αντίδρασης στη βία από όπου κι αν προέρχεται. Έχει γι’ αυτό τον παγκόσμιο σεβασμό» ανέφερε σχετικά ο Νίκος Δένδιας. Τη χαρά του που θα παραβρεθεί στα αποκαλυπτήρια του αδριάντα του Μαχάτμα Γκάντι, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom