Υπουργός Εξωτερικών Ουγγαρίας: Δεν σκοπεύουμε να συζητήσουμε με άλλες χώρες την απαγόρευση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου

Η Ουγγαρία δεν σκοπεύει καν να συζητήσει με άλλες χώρες την απαγόρευση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου, επειδή οι περιορισμοί θα κατέστρεφαν την οικονομία της χώρας, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto. Ο υπουργός έκανε τις παρατηρήσεις καθώς συμμετείχε σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια στο Λουξεμβούργο.

Είπε ότι ήρθε στη συνάντηση «με μια σαφή εντολή, σύμφωνα με την οποία η Ουγγαρία δεν θέλει να διεξάγει συνομιλίες για εμπάργκο αερίου».

«Αυτό πρακτικά θα αδυνατούσε την οικονομία μας και ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε στο Facebook (απαγορεύεται στη Ρωσία καθώς ανήκει στη Meta Corporation, η οποία χαρακτηρίζεται εξτρεμιστική στη Ρωσία).

Για το θέμα της δημιουργίας μιας κοινής πλατφόρμας αγοράς φυσικού αερίου από την ΕΕ, η οποία είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί στη συνάντηση του Λουξεμβούργου, ο Ούγγρος υπουργός είπε: «Δεν βλέπουμε προβλήματα εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά νέες πηγές φυσικού αερίου, αλλά η συμμετοχή σε αυτό μπορεί μόνο είναι εθελοντική και τα κράτη μέλη ενδέχεται να μην υπόκεινται σε καμία υποχρέωση σε σχέση με αγορές».

Ο Szijjarto είπε επίσης ότι η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκε σημαντικά λόγω σοβαρών τεχνικών προβλημάτων με τον εξοπλισμό του αγωγού Nord Stream, τα οποία προέκυψαν λόγω των δυτικών κυρώσεων. Η Ουγγαρία αναμένει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει εάν αυτό οφείλεται πραγματικά στο γεγονός ότι ο εξοπλισμός που στάλθηκε για συντήρηση δεν επέστρεψε από τον Καναδά. “Αν αυτό είναι αλήθεια, τότε αναμένουμε κάποια δράση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλίσει ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη δεν θα καταλήξουν σε κατάσταση κρίσης βραχυπρόθεσμα”, δήλωσε ο Szijjarto. Είπε ότι η έλλειψη φυσικού αερίου οδηγεί σε περαιτέρω αυξήσεις τιμών στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

ViaDiplomacy Newsroom