Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου: Η ρωσική ανάμιξη «πρέπει να σταματήσει» στη Βοσνία

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρους επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της Βοσνίας την Πέμπτη για να επιβεβαιώσει τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου στην εθνικά διχασμένη βαλκανική χώρα εν μέσω αυξανόμενων φόβων για αυτό που περιέγραψε ως κακή επιρροή από τη Ρωσία.

Η Τρας συναντήθηκε με κορυφαίους αξιωματούχους στο Σεράγεβο για να ανακοινώσει μια εμβάθυνση της ασφάλειας και της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Βοσνίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Τρας είπε ότι τα σημάδια της «ρωσικής ανάμειξης εδώ σήμερα» απειλούσαν να πάρουν τα Βαλκάνια πίσω «εκείνες τις σκοτεινές μέρες» της δεκαετίας του 1990, όταν οι διεθνείς συγκρούσεις μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας σκότωσαν χιλιάδες ανθρώπους.

«Αυτό πρέπει να σταματήσει», είπε η Τρας μετά τη συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας Μπισέρα Τούρκοβιτς.

«Ο τρόπος με τον οποίο πάμε για αυτό δεν είναι προσφέροντας συμβιβασμό και κατευνασμό στον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ) Πούτιν. Καθώς η Ρωσία ανακατεύεται εδώ, τα στρατεύματα του Πούτιν διαπράττουν φρικαλεότητες μόλις 700 μίλια μακριά στην Ουκρανία», πρόσθεσε. «Η τραγική ιστορία αυτής της χώρας είναι μια υπενθύμιση του τι συμβαίνει όταν αποτυγχάνουμε να αντισταθούμε στην επιθετικότητα».

Η Βοσνία έχει διαιρεθεί βάσει εθνοτικών γραμμών μετά τον πόλεμο του 1992-95 μεταξύ των Βοσνιακών, Κροατών και Σερβικών εθνοτικών κοινοτήτων της. Ο πόλεμος ξεκίνησε όταν οι Σερβοβόσνιοι, με τη βοήθεια του γιουγκοσλαβικού στρατού, προσπάθησαν να δημιουργήσουν εθνικά καθαρά εδάφη με στόχο να ενωθούν με τη γειτονική Σερβία.

ViaDiplomacy Newsroom