Ζαχάροβα: Το Λονδίνο θέλει να «καψει» τη γη στην Ουκρανία με οβίδες ουρανίου

Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να μετατρέψει το έδαφος της Ουκρανίας σε «καμένη γη» προμηθεύοντας το Κίεβο με πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η διπλωμάτης επέστησε την προσοχή στις δηλώσεις του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο ανέφερε την προηγούμενη ημέρα ότι ο αντίκτυπος των πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου στην υγεία του στρατιωτικού προσωπικού και στο περιβάλλον πιθανότατα θα είναι «μικρός».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο, προμηθεύοντας πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία, θέλει να μετατρέψει το έδαφός του σε μια καμένη και έρημη γη. Δεν θα μιλούν ρωσικά εκεί, δεν θα μιλούν ουκρανικά εκεί, θα υπάρχει μόνο σιωπή.» έγραψε στο κανάλι της στο Telegram τη Δευτέρα.

Η Ζαχάροβα υπενθύμισε ότι τα πυρομαχικά με απεμπλουτισμένο ουράνιο παράγονταν μαζικά και χρησιμοποιήθηκαν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. «Σε μεγάλο βαθμό, οι επιχειρήσεις με τέτοια πυρομαχικά στο απόσπασμα του ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκαν από Ιταλούς στρατιώτες. <…> Η περιοχή ευθύνης των Ιταλών στρατιωτών στη Γιουγκοσλαβία περιλάμβανε εδάφη όπου εκτοξεύτηκαν περισσότερα από τα μισά πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου.» αυτή πρόσθεσε.

«Οι Σέρβοι ήταν τα πρώτα θύματα και οι Ιταλοί δεύτεροι στη σειρά, μελετώντας πώς το απεμπλουτισμένο ουράνιο επηρεάζει το προσωπικό που το χρησιμοποιεί», είπε η Ζαχάροβα. Επισήμανε τον αυξανόμενο αριθμό μηνύσεων που υποβάλλονται από Ιταλούς κατά του υπουργείου Άμυνας της χώρας. «Ο υποκείμενος λόγος είναι ο ίδιος – ο καρκίνος. Ο καρκίνος από το χειρισμό πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου», σημείωσε.

Η βρετανική κοινοβουλευτική γραμματέας Εξωτερικών, βαρόνη Άναμπελ Γκόλντι, είπε σε γραπτή απάντηση σε ερώτηση μέλους της Βουλής των Λόρδων τον Μάρτιο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα προμήθευε στην Ουκρανία οβίδες που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο και θα έχουν αυξημένη αποτελεσματικότητα στην καταστροφή τεθωρακισμένων οχημάτων. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας περιέγραψε το απεμπλουτισμένο ουράνιο ως τυπικό συστατικό των πυρομαχικών που διαπερνούν την πανοπλία, το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες.

Σχολιάζοντας την απόφαση των βρετανικών αρχών, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα αναγκαστεί να απαντήσει ανάλογα στο γεγονός ότι «η Δύση αρχίζει ήδη να χρησιμοποιεί όπλα με πυρηνική συνιστώσα». Η ρωσική πρεσβεία στο Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησε το Λονδίνο να μην μεταφέρει πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Κίεβο. Το σχόλιο της διπλωματικής αποστολής τόνισε ότι η κίνηση ήταν γεμάτη με κλιμάκωση της σύγκρουσης, ενώ η χρήση τέτοιων πυρομαχικών στην Ουκρανία θα επηρεάσει την υγεία του τοπικού πληθυσμού.

ViaDiplomacy Newsroom