Ζάεφ: Κανείς και ποτέ δεν θα αμφισβητήσει τη «μακεδονική» μας γλώσσα και εθνότητα

Στον ισχυρισμό ότι η συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα για το Σκοπιανό «προστατεύει τη “μακεδονική” ταυτότητα με το άρθρο 7 της συμφωνίας, και απεικονίζει τη γλώσσα μας και το λαό μας με τη δική τους ιστορία, τη δική τους κουλτούρα και τη δική τους κληρονομιά» προχώρησε ο Ζόραν Ζάεφ σε δηλώσεις του τη Δευτέρα με αφορμή την 17η επέτειο από τη συμφωνία της Οχρίδας.

Σύμφωνα με το Sputnik, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, υπογράμμισε πως «σήμερα οικοδομούμε τη “Μακεδονία” ως κοινωνία», προσθέτοντας ότι μόλις ένα χρόνο μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, η απομονωμένη χώρα έχει ανοιχτεί στις σχέσεις με τους γείτονές της και εμμένει στις προσπάθειές της να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ο Ζάεφ αναφέρθηκε στη Συνθήκη για τις σχέσεις καλής γειτονίας που υπεγράφη πριν από ένα χρόνο με τη Βουλγαρία, καθώς και στη συμφωνία των Πρεσπών επαναλαμβάνοντας ότι η ταυτότητα της πΓΔΜ ήταν εγγυημένη.

Ειδικότερα, ανέφερε πως «με τη συμφωνία η εθνότητά μας επιβεβαιώνεται ως “μακεδονική”. Η επίσημη γλώσσα μας προστατεύεται ως “μακεδονική γλώσσα” χωρίς υποσημειώσεις ή προσθήκες. Το “μακεδονικό” μέλλον είναι εγγυημένο», και πρόσθεσε ότι «κανείς και ποτέ δεν θα αμφισβητήσει τη “μακεδονική” μας γλώσσα και τη “μακεδονική” μας μοναδικότητα».

Τέλος, σε αναφορά του στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου τόνισε ότι «αυτό που μένει είναι να φανούμε γενναίοι. Στις 30 Σεπτεμβρίου καθένας από εμάς έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στη δημιουργία της ευρωπαϊκής “Μακεδονίας”. Είναι μια ιστορική ευκαιρία για το μέλλον και πρέπει να φανούμε υπεύθυνοι για να το αξιοποιήσουμε. Ας πούμε “ναι” στο “μακεδονικό” μας μέλλον».

ViaDiplomacy Newsroom