Ζαπορίζια: Ο τελευταίος αντιδραστήρας του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης αποσυνδέθηκε από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας

Η Ουκρανία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι εργασίες στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης έχουν σταματήσει εντελώς.  Ο τελευταίος από τους έξι αντιδραστήρες του σταθμού Ζαπορίζια αποσυνδέθηκε από το δίκτυο ηλεκτροδότησης νωρίς στις 3.41 π.μ. (0041 GMT), σύμφωνα με δήλωση της Energoatom, της εταιρείας ατομικής ενέργειας της Ουκρανίας.

«Γίνονται προετοιμασίες για την ψύξη και τη μεταφορά του σε ψυχρή κατάσταση», ανέφερε το πρακτορείο.

Υπό ρωσικό έλεγχο από τον Μάρτιο, το εργοστάσιο στη νοτιοανατολική Ουκρανία αποσυνδέθηκε από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας την περασμένη Δευτέρα, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για πυρηνική καταστροφή καθώς η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις στην πυρηνική εγκατάσταση.

Η Energoatom είπε ότι μια γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος αποκαταστάθηκε το Σάββατο για να επιτρέψει στους αξιωματούχους να «κλείσουν τη μονάδα τροφοδοσίας Νο. 6 και να τη μεταφέρουν στην ασφαλέστερη κατάσταση – ψυχρή διακοπή λειτουργίας».

Η υπηρεσία προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος μεγαλύτερης ζημιάς και διακοπής του εξωτερικού ρεύματος «παραμένει υψηλός».

Σε ένα τέτοιο σενάριο, το εργοστάσιο θα πρέπει να «τροφοδοτείται από γεννήτριες ντίζελ, η διάρκεια των οποίων περιορίζεται από τον τεχνολογικό πόρο και την ποσότητα του διαθέσιμου καυσίμου ντίζελ», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Ζαπορίζια, ένας από τους 10 μεγαλύτερους πυρηνικούς σταθμούς στον κόσμο, παρήγαγε το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας πριν από τον πόλεμο.

Ομάδα εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) με επικεφαλής τον επικεφαλής του Ραφαέλ Γκρόσι επιθεώρησε την εγκατάσταση την περασμένη εβδομάδα.

Ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την έκθεσή του, ο Γκρόσι είπε ότι η ζημιά που προκλήθηκε από τις επιθέσεις στις εγκαταστάσεις ήταν «απλά απαράδεκτη», προειδοποιώντας ότι ήταν σαν να «παίζεις με τη φωτιά» και μπορεί να οδηγήσει σε «κάτι πολύ καταστροφικό».

Η ανακοίνωση της Energoatom κάλεσε επίσης τις ρωσικές δυνάμεις να αποσυρθούν από την περιοχή και να «δημιουργήσουν μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη γύρω της».

ViaDiplomacy Newsroom