Ζητήθηκε η επιστροφή των κονδυλίων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στον προϋπολογισμό της Γενικής Κυβέρνησης

Μετά το πάγωμα των δαπανών που επιβλήθηκε στα Επιτελεία και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας στα τέλη Μαρτίου και εφαρμόστηκε καθόλη την χρονική περίοδο που μεσολάβησε από τότε μέχρι σήμερα, ένα νέο έγγραφο από το Υπουργείο Οικονομικών επιβάλει την επιστροφή των διαθέσιμων κονδυλίων που είχαν διατεθεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «On Alert», το υπουργείο Οικονομικών με έγγραφο του ζήτησε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας την επιστροφή στον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης όλων των διαθεσίμων κονδυλίων του, καθώς και αυτών που διαχειρίζονται τα Γενικά Επιτελεία και την διατήρηση των χρημάτων που θα συγκεντρωθούν στον συγκεκριμένο λογαριασμό μέχρι νεωτέρας εντολής.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα το σχετικό αίτημα προκάλεσε έντονο προβληματισμό, αφού όπως επισημαίνει «έστω και για προληπτικούς λόγους αναζητούνται χρήματα ακόμη και από τα κονδύλια των Ενόπλων Δυνάμεων».

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, είχε προηγηθεί από τα τέλη Μαρτίου το πάγωμα των δαπανών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Επιτελείων ή πιο συγκεκριμένα «η αποφυγή οποιασδήποτε δαπάνης και το “πάγωμα” οποιουδήποτε αιτήματος για απελευθέρωση κονδυλίων για οποιονδήποτε λόγο» και όπως είχε επισημανθεί από το δημοσίευμα της ιστοσελίδας, η διατήρηση ή όχι της στάσης δαπανών και μετά από το Πάσχα, θα εξαρτιόταν από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το γενικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και η χώρα με την ρευστότητα.

Τελικά όπως φαίνεται το πρόβλημα όντως υπάρχει και προφανώς για το λόγο αυτό ζητήθηκε η επιστροφή των διαθέσιμων κονδυλίων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Επιτελείων στον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αποτελεσματικότητα του αμυντικού μηχανισμού της χώρας.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.