Επιχειρηματική Συνάντηση Αγοραστών από Ρωσικές Εταιρίες με Επιχειρήσεις από το Βόρειο Αιγαίο και τη Κύπρο

Πραγματοποιήθηκε στις 4/11 και 5/11 μεγάλη επιχειρηματική συνάντηση Αγοραστών από Ρωσικές Επιχειρήσεις και Εξαγωγικές Επιχειρήσεις από το Βόρειο Αιγαίο και τη Κύπρο.

Το μεγάλο αυτό γεγονός υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «ΣΥΝ-ΠΡΑΤΤΩ» που υλοποιεί ο Ε.Ο.Α.Ε.Ν. (Επιμελητηριακός όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών). Το Partenariat μεταξύ των Ρώσων Αγοραστών και των επιχειρήσεων από το Βόρειο Αιγαίο και τη Κύπρο υλοποιήθηκε με την οργάνωση και τη τεχνογνωσία του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Λέσβου. Οι επιχειρήσεις από το Βόρειο Αιγαίο που έλαβαν μέρος αποτελούν μέλη της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Από πλευράς Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου τις εργασίες συντόνισαν ο Πρόεδρος του Ελληνο ρωσικού Επιμελητηρίου κ. Χρήστος Δήμας, η Γενική Δ/ντρια του Επιμελητηρίου κ. Έλενα Κοντράτοβα και τα στελέχη του Κυρίες Ελένη Κοσμίδη και Ιουλία Συσάλοβα.

Από πλευράς Φορέων του Βορείου Αιγαίου, πλην Επιμελητηρίου Λέσβου την επιχειρηματική αυτή συνάντηση τίμησαν με τη παρουσία τους και τον χαιρετισμό τους ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός, ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου υπεύθυνος για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Αδαμίδης και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΝΑΝΤΕΖΝΤΑ» των Ρωσόφωνων στο νησί μας κ. Αικατερίνη Μίσινα. Εκ μέρους του Επιμελητηρίου Λέσβου τον συντονισμό είχε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Θρασύβουλος Καλογρίδης και ο Αντιπρόεδρος κ. Βαγγέλης Μυρσινιάς με την ενεργό υποστήριξη και των άλλων μελών του Δ.Σ. κ.κ. Τατάκη, Φραντζέσκου, Αθανάση.

Εκτιμάται ότι αυτό το πρωτόγνωρο γεγονός όχι μόνο για τη Λέσβο, αλλά και για τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου, δηλαδή η οργανωμένη παρουσία αγοραστών από άλλη χώρα και η πραγματοποίηση επιχειρηματικών συναντήσεων (Β2Β) μπορεί να οδηγήσει σε εμπορικές συμφωνίες με Ρωσικές επιχειρήσεις και να ανοίξει τους ορίζοντες των ποιοτικών μας προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Αυτό προκύπτει και από στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων ανάλογων εκδηλώσεων που έχει οργανώσει το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Είναι γεγονός ότι ανάμεσα στις ρωσικές επιχειρήσεις συμπεριλαμβάνονταν μεγάλες και δυναμικές εταιρίες που εξειδικεύονται στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων στην Ρωσική αγορά. Η επιτυχία της συνάντησης αυτής μας ενθαρρύνει ως Επιμελητήριο Λέσβου, να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία με το Ελληνορωσικό Επιμελητήριο, αλλά και να οργανώσουμε με οδηγό την εμπειρία και τεχνογνωσία που αποκτήσαμε και άλλες τέτοιες ανάλογες συναντήσεις και με άλλες χώρες.

Σε απολογιστική συνάντηση που έγινε μεταξύ της Διοίκησης του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου και των κ.κ. Καλογρίδη, Μυρσινιά εκ μέρους της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Λέσβου συμφωνήθηκε η οργάνωση ανάλογης εκδήλωσης και άλλων δράσεων με επιχειρήσεις της τουριστικής βιομηχανίας της Ρωσίας και η διαμόρφωση τουριστικού προϊόντος που να ταιριάζει στις ανάγκες της ρωσικής αγοράς. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον προσκυνηματικό – θρησκευτικό και φυσιολατρικό τουρισμό όπου η Λέσβος παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Με παρέμβαση του παριστάμενου κ. Κουλαγίνη και με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Δήμα και της κ. Κοντράτοβα αποφασίστηκε να υπάρξει ξεχωριστή ανάλυση και πρόταση και για τα άλλα νησιά Χίο, Σάμο και Λήμνο βασισμένη στα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε νησιού που αποτελεί και ξεχωριστό τουριστικό προορισμό.

Τέλος αποφασίστηκε ότι με τη λήξη της προσωρινής απαγόρευσης εισαγωγής ευρωπαϊκών προϊόντων στη ρωσική αγορά, προσδοκούμε να υπάρξει οργάνωση ανάλογης επιχειρηματικής συνάντησης για τα τυροκομικά προϊόντα που με τη ποιότητα τους μπορούν να εισέλθουν σε οποιαδήποτε αγορά με τη κατάλληλη βέβαια υποστήριξη και ενθάρρυνση.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.