11 F-16C Block50+, 7 AH-1P/W & 24 μεταγωγικά ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν τελικά στο πραξικόπημα

Περισσότερα από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί ήταν τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16C Block50+ που χρησιμοποιήθηκαν από τους πραξικοπηματίες. Σύμφωνα με τον Τούρκο στρατιωτικό αναλυτή Babak Taghvaee στο πραξικόπημα χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 11 F-16C Block50+ από την 141 Filo, τα οποία απογειώθηκαν διαδοχικά από την αεροπορική βάση Akinci  (4ncu AJÜ).

Επιπλέον όπως αναφέρει ο αναλυτής χρησιμοποιήθηκαν 7 επιθετικά ελικόπτερα τύπου AH-1P/W του 1 Filo  από την βάση της Αεροπορίας στρατού στο Güvercinlik στην Άγκυρα, 4 ιπτάμενα τάνκερ τύπου KC-135R του 101 Filo από την βάση του Incirlik (10nci TÜK), ενώ σύμφωνα με την ιστοσελίδα War is Βoring μέχρι και 24 ελικόπτερα AS532AL και S-70A-28 από την αεροπορική βάση της  Bandirma (6nci AJÜ) και τις βάσεις της Αεροπορίας Στρατού στην Samandıra στην Κωνσταντινούπολη και την βάση Güvercinlik στην Άγκυρα χρησιμοποιήθηκαν στο πραξικόπημα.

Οι αεροπορικές επιχειρήσεις ξεκίνησαν στις 22.10-22.20 στο αεροδρόμιο του Akinci  και στην βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Güvercinlik της Άγκυρας με τις απογειώσεις των πρώτων αεροσκαφών, δύο επιθετικών ελικοπτέρων AH-1W και ενός εξοπλισμένου S-70A-28. Αργότερα θα ακολουθήσουν τρία ακόμη ελικόπτερα AH-1W τα οποία μαζί με τα πρώτα θα πλήξουν στόχους στην πρωτεύουσα και μετέπειτα περισσότερα ελικόπτερα τύπου S-70A-28 και AS532AL.

Την ίδια ώρα ένα ζεύγος ελικοπτέρων AS532AL από την αεροπορική βάση της  Bandirma ξεκινούν την επιχείρηση απαγωγής του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Hulusi Akar και άλλων Ανώτατων Στρατιωτικών στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης.

Μετά την ανακοίνωση του πραξικοπήματος στην κρατική τηλεόραση αεροσκάφη F-16C Block50+, τέσσερα AH-1W και ένα εξοπλισμένο ελικόπτερο S-70A-28 επιτίθενται σε κυβερνητικά κτίρια στην Άγκυρα.

Πιο αναλυτικά το πρώτο επιθετικό ελικόπτερο AH-1W έπληξε με 4 πυραύλους BGM-71A TOW τις δορυφορικές εγκαταστάσεις της  TurkSAT στο Yağlıpınar νότια της Άγκυρας, ακολούθως το δεύτερο ελικόπτερο AH-1W επιτέθηκε στο Αρχηγείο της ΜΙΤ χρησιμοποιώντας το πυροβόλο Μ197 των 20 χλστ για να πλήξει την είσοδο του Αρχηγείου παράλληλα ελικόπτερο S-70A-28 προσπάθησε να πλησιάσει το χώρο για να αποβιβάσει ομάδα καταδρομέων που θα συλλάμβαναν τον Αρχηγό της Υπηρεσίας.

Το τρίτο ελικόπτερο AH-1W προσπαθεί με άσφαιρα βλήματα τύπου Μ51 να τρομάξει υποστηρικτές του Τούρκου Προέδρου που έχουν βγεί στους δρόμους, το τέταρτο ελικόπτερο AH-1W πλήττει με πυραύλους BGM-71A TOW τη βάση ελικοπτέρων της Αστυνομίας στην πόλη Golbasi νότια της Άγκυρας.

Την ίδια ώρα ένα μαχητικό βομβαρδίζει το Κοινοβούλιο και στις 03.27 ένα ακόμη επιθετικό ελικόπτερο πλήττει με το πυροβόλο του το ίδιο κτίριο. Προφανώς το ίδιο ελικόπτερο πλήττει και το κτίριο της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης, ενώ ένα εξοπλισμένο με δύο πολυβόλα των 12.7 χλστ ελικόπτερο S-70A-28 πλήττει το Αρχηγείο της Αστυνομίας.

Μετά την αδυναμία των Καταδρομών από την Ισπάρτα να επεδράμουν στο ξενοδοχείο του Τούρκου Προέδρου στην Μαρμαρίδα μια ομάδα από άνδρες της ΜΑΤ (CSAR της Τουρκικής Αεροπορίας) και του SAT-SAS (Βατραχάνθρωποι του Τουρκικού Ναυτικού) ξεκινά από το αεροδρόμιο του Cigli της Σμύρνης με τρία ελικόπτερα S-70A-28 με προορισμό την Μαρμαρίδα.

Όταν φτάνουν στο στόχο τους περίπου στις 03.00 το πρωί είναι ήδη αργά διότι ο Τούρκος Πρόεδρος έχει φύγει 15-20 λεπτά νωρίτερα για το αεροδρόμιο του Dalaman και έχει επιβιβαστεί στο αεροσκάφος Gulfstream IV με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Ένα από τα τρία ελικόπτερα S-70A-28 δέχεται σφοδρά πυρά και αναγκάζεται να αποχωρήσει από την περιοχή ενώ τα υπόλοιπα δύο αποβιβάζουν μια ομάδα 25 ατόμων, οι οποίοι όμως δεν γνωρίζουν την οικία μέσα στο ξενοδοχειακό σύμπλεγμα στην οποία κατοικεί ο Τούρκος Πρόεδρος και αρχίζουν να ρωτούν τους τουρίστες που διαμένουν στο συγκρότημα που είναι η οικία του Erdogan.

ERDOGAN VILLA

Μετά από την αποτυχημένη επιχείρηση ορισμένοι εξ’ αυτών συνελήφθησαν και οι αρκετοί ακόμη διαφεύγουν.

Κατά την διάρκεια των αεροπορικών επιχειρήσεων στην άγκυρα ένα ελικόπτερο  AH-1W (αυτό που επιτέθηκε στο Κοινοβούλιο) καταρρίφθηκε από πύραυλο αέρος-αέρος που εκτοξεύτηκε από ένα F-16C, ενώ ένα S-70A-28 (αυτό που προσπάθησε να αποβιβάσει καταδρομείς στο Αρχηγείο της ΜΙΤ)  καταρρίφθηκε από πυρά που προήλθαν από τους αμυνόμενους στο έδαφος.

Για την αναχαίτιση των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων των πραξικοπηματιών οι κυβερνητικές δυνάμεις απογείωσαν αεροσκάφη από τις βάσεις της Τουρκικής Αεροπορίας στο Eskisehir (1nci AJÜ), την Bandirma (6nci AJÜ), το Balikesir (9nci AJÜ) και το Εrzurum, ενώ χρησιμοποιήθηκε και ένα από τα τέσσερα ιπτάμενα ραντάρ E-7T (B737AEW&C) της 131 Filo η οποία εδρεύει στο Ικόνιο στην 3ncu AJEÜ .

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.