24 γαλλικά μαχητικά Rafale και μία φρεγάτα FREMM αποφάσισε να αγοράσει η Αίγυπτος (Vid.)

Μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν αρκετό χρονικό διάστημα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah al-Sissi ενέκρινε τη Δευτέρα την αγορά 24 μαχητικών Rafale και μίας φρεγάτας τύπου  FREMM μαζί με τα πυραυλικά συστήματα που θα εξοπλίσουν τα αεροσκάφη και το πλοίο.

Πρόκειται για μια στρατιωτική παραγγελία ύψους 5 δισ ευρώ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες με την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων από τις δύο πλευρές.

Είχαν προηγηθεί συναντήσεις των στελεχών των εταιρειών Dassault, DCNS, MBDA με αξιωματικούς των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων και κυβερνητικά στελέχη όπου και λύθηκε το ζήτημα της χρηματοδότησης των παραπάνω εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν μετα την συνάντηση του Αιγύπτιου πρόεδρου με τον Γάλλο ομόλογο του στο Παρίσι όπου συζητήθηκε το θέμα του γαλλικού εξοπλιστικού πακέτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την παραπάνω συμφωνία πρόκειται να ωφεληθούν και δύο ελληνικές αμυντικές εταιρείες οι οποίες κατασκευάζουν στην Ελλάδα σημαντικά υποσυστήματα του γαλλικού μαχητικού όπως το συγκρότημα τροφοδοσίας του πυροβόλου, το σύστημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, τον υπολογιστή αποστολής MDPU του μαχητικού και μέρος των ηλεκτρονικών συστημάτων του ραντάρ PESA RBE2 του Rafale

Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον πρόεδρο Abdel Fattah al-Sissi η Αίγυπτος προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τις ΗΠΑ αναφορικά με τα οπλικά συστήματα που οι Ένοπλες Δυνάμεις της χρησιμοποιούν.

Έτσι μια από τις πρώτες κινήσεις του νέου προέδρου ήταν η αγορά ρωσικων μαχητικών και αντιαεροπορικών συστημάτων και ακολούθησε η παραγγελία στα γαλλικά ναυπηγεία 4 φρεγατών τύπου Gowind.

Τόσο οι εξελίξεις στο Σινά όσο και η αναταραχή που επικρατεί στη Λιβύη σε συνδυασμό με την προσπάθεια της Αιγύπτου να ενισχύσει το Ναυτικό της για την προστασία των ενεργειακών της κοιτασμάτων στη Μεσόγειο έχουν αναγκάσει την ηγεσία της χώρας να υλοποιήσει ένα γιγαντιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.