283.000 επισκέπτες στην 83η ΔΕΘ – Ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων

Τους 283.853 επισκέπτες συγκέντρωσε η ΔΕΘ έναντι 263.724 της περσινής. Άνθρωποι όλων των ηλικιών «αγκάλιασαν» με ενθουσιασμό την Έκθεση, αναδεικνύοντάς την στη μεγαλύτερη της τελευταίας 20ετίας.

Με συνθήματα την εξωστρέφεια, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία και αιχμή την συμμετοχή των ΗΠΑ ως Τιμώμενης Χώρας, η 83η ΔΕΘ έγινε για εννέα ημέρες το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή.

H ONEX δεν θα μπορούσε να λείπει από το περίπτερο των ΗΠΑ. Η εταιρεία πέρα από το Ναυπηγείο της Σύρου στην έκθεση με δήλωση της ενδιαφέρεται και για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας δίνοντας το στίγμα των Αμερικανών για το Αιγαίο και την Κινεζική επιρροή

Οι αμερικανικοί κολοσσοί και τα τεχνολογικά τους επιτεύγματα, οι περισσότερες από 100 ελληνικές startups στο θεματικό πάρκο «Ψηφιακή Ελλάδα», η δυναμική ελληνική παραγωγή όπως παρουσιάστηκε από 48 Επιμελητήρια και 360 επιχειρήσεις-μέλη τους, οι 20 ξένες, κρατικές συμμετοχές, οι ποικίλες θεματικές ενότητες, από την ομορφιά και τη γαστρονομία μέχρι την εκπαίδευση και την μηχανοκίνηση, σε συνδυασμό με τις καθημερινές συναυλίες, τις δράσεις πολιτισμού και τις δεκάδες παράλληλες εκδηλώσεις, συνέθεσαν ένα πολυγεγονός που έβαλε τις βάσεις για μια ακόμα πλουσιότερη διοργάνωση την επόμενη χρονιά.

Υποτονική η Τουρκική παρουσία

Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία τόσο στην Δεθ όσο και στην έκθεση Philoxenia είχε έντονη παρουσία κάνοντας επικοινωνιακά ανοίγματα κυρίως στα Κεντρικά και Δυτικά Βαλκάνια μέσα από τις δύο εκθέσεις.

Η ZIRAT είχε ένα από τα 4 stand της Τουρκικής παρουσίας η οποία ήταν έντονα υποτονική

Φέτος όμως στην ΔΕΘ είχε μια απλή παρουσία με 4 Stand, αυτό της ZIRAT και της Turkish Airlines και δύο εταιρειών που δταστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Μάλιστα στο περίπτερο της Turkish Airlines δεν υπήρξε στέλεχος στην μεγαλύτερη διάρκεια της έκθεσης.

Τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία φαίνεται πως επηρεάζουν τις συμμετοχές αυτές

Ο ρόλος των ενόπλων δυνάμεων

Η παρουσία των ενόπλων δυνάμεων στην έκθεση είχε ουσιαστικό ρόλο στο κοινό και συγκεκριμένα στους Έλληνες και την νεολαία. Μικρά παιδιά και έφηβοι πέρασαν για ώρες στο περίπτερο αφού η πρώτη τους επαφή με υλικό και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων τους εντυπωσίασε.

Εξάλλου αυτός ήταν και ο ρόλος του περιπτέρου, να φέρει κοντά τους νέους στις ένοπλες δυνάμεις, να δούνε, να μιλήσουν με τα στελέχη δημιουργώντας συναισθήματα.

ViaDiplomacy Newsroom