30 τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα T129 ATAK πρόκειται να αγοράσει το Πακιστάν

Συμφωνία για την αγορά 30 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου T129 ATAK της Τουρκικής εταιρείας ΤΑΙ πρόκειται να υπογράψει στα τέλη του 2017 ή στις αρχές του 2018 το Πακιστάν με την Τουρκία σύμφωνα με την ιστοσελίδα Monch.

Το ενδιαφέρον της Αεροπορίας του Πακιστανικού στρατού για το τουρκικό ελικόπτερο χρονολογείται από το καλοκαίρι του 2016 όταν το πρωτότυπο T129 ATAK P6 εξοπλισμένο με δύο κινητήρες LHTEC CTS800-4A, εστάλη στο Πακιστάν για δοκιμές.

Το ελικόπτερο αφίχθη στο Πακιστάν τον Ιούνιο του 2016 και υπέστη σειρά δοκιμασιών όπως η πτήση από την πόλη Quetta στην πόλη Multan χωρίς ανεφοδιασμό (απόσταση 480 χλμ) την πτήση του ελικοπτέρου στην περιοχή Pano Aqil με θερμοκρασίες 50 βαθμούς κελσίου και την πτήση του στην περιοχή Hindu Kush στα Himalaya σε υψόμετρο 14.000 ποδών.

Η συνεργασία των δύο πλευρών έχει ήδη προχωρήσει αρκετά με την τουρκική εταιρεία ΤΑΙ να έχει υπογράψει από τον περασμένο Μάιο, Μνημόνιο Συνεργασίας με την πακιστανική εταιρεία PAC με αντικείμενο την επέκταση της συνεργασίας των δύο εταιρειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πακιστανική εταιρεία θα κατασκευάζει τμημάτων του ελικοπτέρου T129 ATAK από την πακιστανική εταιρεία με απώτερο στόχο την συναρμολόγηση του ελικοπτέρου στο Πακιστάν.

Η διαφαινόμενη απόφαση για την απόκτηση των 30 τουρκικής ανάπτυξης ελικοπτέρων T129 ATAK από το Πακιστάν δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το μέλλον της Πακιστανικής Αεροπορίας Στρατού αφού ήδη έχουν παραγγελθεί από το Ισλαμαμπάντ 12 αμερικανικά επιθετικά ελικόπτερα AH-1Z Viper και τέσσερα ρωσικά Mi-35P Hind.

Επιπλέον το 2015 το Πακιστάν απέκτησε προς αξιολόγηση τρία κινεζικής κατασκευής επιθετικά ελικόπτερα τύπου Z-10 τα οποία όμως σήμερα δεν επιχειρούν.

Όπως εκτιμούν αναλυτές στόχος της Αεροπορίας Στρατού του Πακιστάν είναι η δημιουργία ενός στόλου που θα αποτελείται από 12 AH-1Z Viper με πιθανότητα να αποκτηθούν ακόμη 3 ελικόπτερα τα οποία μπορούν να φέρουν μέχρι και 16 αντιαρματικούς πυραύλους, 30 ελικοπτέρων T129 ATAK τα οποία μπορούν να φέρουν μέχρι 8 αντιαρματικούς πυραύλους και 10-12 ελικόπτερα τύπου Mi-35P Hind τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποβίβαση και απαγκίστρωση ειδικών δυνάμεων στο πεδίο της μάχης.

Ουσιαστικά ο στόλος της Αεροπορίας Στρατού του Πακιστάν θα διαθέτει τρείς τύπους ελικοπτέρων οι οποίοι θα χρησιμοποιούνται ανάλογα με το είδος επιχειρήσεων, δηλ για επιχειρήσεις κατά τεθωρακισμένων σχηματισμών θα χρησιμοποιούνται τα 12-15 ελικόπτερα AH-1Z Viper για επιχειρήσεις υποστήριξης πεζικού ή περιορισμένης κλίμακας αντιαρματικές αποστολές τα 30 ελικόπτερα T129 ATAK για αντι-ανταρτικές επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων τα 10-12 ελικόπτερα Mi-35P Hind.

https://www.youtube.com/watch?v=DCHHxlqVxzE

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.