Κιλκίς: «Σιδηρά Ξυήλη» παρουσία του Αντρέ Μ. Ρόλινγκ, Αν. Γενικού Διοικητή του Αμερικανικού Στρατού

«Σιδηρά Ξυήλη» το ιδιαίτερο αυτό αλλά και συμβολικό όνομα, επέλεξε να δώσει το Γενικό Επιτελείο Στρατού, στην άσκηση, η οποία διεξάγεται στο Εθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Urban Warfare στο Κιλκίς, από τις 18 Νοεμβρίου έως τις 26 Νοεμβρίου 2019, με τη συμμετοχή του «ιπτάμενου ιππικού» των ΗΠΑ από την 3η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού, Αμερικανών κομάντος από την 173η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία καθώς και των Ελλήνων την Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία “ΠΟΝΤΟΣ”.

Η “Σιδηρά Ξυήλη”, αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας  μεταξύ των ελληνικών και αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ το σενάριο της, αφορά στη συνεργασία μεγάλης κλίμακας μηχανοκίνητων σχηματισμών εδάφους με επιθετικά, μεταγωγικά καθώς και ελικόπτερα πολλαπλού ρόλου Apache, Chinook και BlackHawk, με Αμερικάνους και Έλληνες να φέρνουν σε πέρας αποστολές σε στεριά και αέρα με σύνθετα και κυρίως επιθετικά σενάρια μάχης.

Φωτογραφίες: dvidshub.net

Επιπλέον, πριν λίγες μέρες, Έλληνες στρατιωτικοί της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας δίδαξαν σε Αμερικανούς αλεξιπτωτιστές, Krav Maga, κάτι που γνωστοποίησε μέσω Twitter και η Πρεσβεία της Αμερικής στην Αθήνα.

Την τελική φάση της άσκησης τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου, θα παρακολουθήσουν Έλληνες και Αμερικανοί Αξιωματούχοι και ειδικότερα, ο Αντρέ Μ. Ρόλινγκ, Αναπληρωτής Γενικός Διοικητής του Αμερικανικού Στρατού. Αξίζει δε να αναφερθεί πως είναι η δεύτερη φορά που μέσα σε έναν μηνά φτάνει στην Ελλάδα ανώτερος αξιωματικός του Αμερικανικού Στράτου, μετά την επίσκεψη του Διοικητή των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη αντιστράτηγος Christopher Cavoli στην Αλεξανδρούπολη.

Οι παραπάνω κοινές δράσεις μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών, φαίνεται πως έχουν προκαλέσει την Άγκυρα, αυτή τη φορά, δια στόματος του Υποναυάρχου Yayci κατά τη διάρκεια ομιλίας του, σε Αμερικανικό πανεπιστήμιο στην κατεχόμενη Κερύνεια.

Ο Επιτελάρχης του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, μίλησε για την προσπάθεια της Ελλάδας όπως είπε χαρακτηριστικά, να πείσει τις ΗΠΑ για δημιουργία βάσης στο Αρχιπέλαγος. Μάλιστα, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την αναθεωρημένη αμυντική συμφωνία, ακόμη κι αν η Αμερική,  δεν αλλάζει στάση υπέρ της πολιτικής των ίσων αποστάσεων.

 

 

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.