Το 3ο συνέδριο αγροτικής επιχειρηματικότητας του Economist στη Θεσσαλονίκη

Ο εκσυγχρονισμός και η απλοποίηση της αγροτικής παραγωγής ως βασικού πυλώνα προσέλκυσης επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας ετέθησαν στο επίκεντρο του 3ου Συνεδρίου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του Economist, με θέμα «Συγκομιδή για Ανάπτυξη» υπό την αιγίδα του ΥΠΑΑΤ .

To συνέδριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ολλανδική Πρεσβεία στην Αθήνα καθώς και με την υποστήριξη του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Από τις τοποθετήσεις και εισηγήσεις των ομιλητών ξεχωρίσαμε τα ακόλουθα κύρια σημεία:

John Andrews, Consultant Editor, The Economist

Ο παγκόσμιος πληθυσμός ανέρχεται σε 7,5 δις ανθρώπους και το 2050 θα ανέλθει σε 10 δις, επεσήμανε ο συντάκτης του Economist και πρόεδρος του συνεδρίου JohnAndrews, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα σήμερα δεν είναι η έλλειψη αλλά η σπατάλη τροφίμων και σε μεγάλο βαθμό η δυσλειτουργική διανομή τους.

Caspar Veldkamp, Πρέσβης της Ολλανδίας

«Είμαστε σε θέση να πούμε στον Πρόεδρο Τραμπ: «Πρώτα η Αμερική, μετά η Ολλανδία”», ανέφερε χαριτολογώντας από το βήμα του Economistστη Θεσσαλονίκη ο πρέσβης της Ολλανδίας Caspar Veldkamp, τονίζοντας ότι τον τελευταίο χρόνο η χώρα του εξήγε αγροδιατροφικά και αγροτεχνολογικά προϊόντα αξίας 94 δις ευρώ, καταλαμβάνοντας εκ νέου τη δεύτερη θέση παγκοσμίως.

Ο κ. Veldkamp στάθηκε στην «εξαιρετική συνεργασία» κατά μήκος ολόκληρης της αγροδιατροφικής αλυσίδας αξίας της Ολλανδίας, καθώς και στην ποιότητα των υποδομών, στις υψηλές δυνατότητες στον τομέα των logistics και στη θέση του λιμένα του Ρότερνταμ, με αποτέλεσμα ο αγροδιατροφικός τομέας να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 10% της ολλανδικής οικονομίας και απασχόλησης.

Όπως είπε, ο τομέας έχει ισχυρό διεθνή προσανατολισμό και συνδέεται με το 21% της συνολικής εξαγωγικής αξίας της χώρας. Περίπου το 55% του ολλανδικού εμπορικού πλεονάσματος προέρχεται από το εμπόριο στα γεωργικά προϊόντα.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ολλανδική κουλτούρα αναζήτησης νέων στυλ επιχειρηματικότητας, για παράδειγμα μέσω startups, υπογραμμίζοντας τη δραστηριοποίηση της ολλανδικής πρεσβείας μέσω της πρωτοβουλίας του Orange Grove στην Αθήνα.

Marc Schmettau, μέλος ΔΣ, Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο

Την αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας του Έλληνα επιχειρηματία, την ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας και την οικοδόμηση branding των ελληνικών προϊόντων ανέδειξε ως προκλήσεις για την αγροτική παραγωγή της Ελλάδας ο εκπρόσωπος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου MarcSchmettau, υπογραμμίζοντας κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economistστη Θεσσαλονίκη τη δραστηριοποίηση του Επιμελητηρίου προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Ελλάδα προσφέρει πολλά τρόφιμα υψηλής ποιότητας, ωστόσο, η ποιότητα δεν είναι αρκετή για να πείσει τους δυνητικούς καταναλωτές να αγοράσουν τα ελληνικά προϊόντα, επεσήμανε ο κ. Schmettau, τονίζοντας ότι χρειάζεται να έρθουν κοντά όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά και να υιοθετήσουν βέλτιστες πρακτικές.

Όπως είπε, το Επιμελητήριο προσφέρει υποστήριξη στη μετάβαση των ελληνικών επιχειρήσεων στο επόμενο στάδιο. Σημείωσε, δε, ότι είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος των γερμανικών εμπορικών σχέσεων και υποστηρίζει τους Έλληνες εκθέτες και επισκέπτες σε εκθέσεις όπως οι ANUGA, GRÜNE WOCHE και FRUIT LOGISTICA.

 

 

Phil Hogan, Επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διασφαλίζει περισσότερη προστασία από ποτέ για την κατοχύρωση της ελληνικής φέτας, κάτι που θα περιμέναμε να αναγνωρίζεται, διεμήνυσε κατά την ομιλία του στην επίσημη έναρξη του 3ου Συνεδρίου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του Economist στη Θεσσαλονίκη ο Επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη PhilHogan.

Όπως είπε, το 1981, όταν η Ελλάδα εντάχθηκε στην ΕΕ, δεν υπήρχε καμία προστασία της φέτας, ωστόσο, με δικές της ενέργειες η Κομισιόν φρόντισε για την προστασία του ελληνικού brand, διασφαλίζοντας το ίδιο σε ακόμη 15 χώρες εκτός ΕΕ. «Και θα κάνουμε ακόμη περισσότερα», σημείωσε ο κ. Hogan.

Ο Επίτροπος υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα οι αγρότες θα λάβουν σχεδόν 15 δις σε άμεσες επιδοτήσεις την περίοδο 2014 – 2020, ενώ μέσω του ελληνικού προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης θα λάβουν σχεδόν 5 δις ευρώ για την ανάπτυξη του τομέα.

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη η Ελλάδα χρειάζεται να εντείνει τις προσπάθειες στο σύστημα καινοτομίας της, εκμεταλλευόμενη τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Ευρύτερα, μίλησε για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας, η οποία θα διαμορφώνει στέρεο έδαφος για την προσέλκυση επενδύσεων.

Επικαλούμενος τα τελευταία στοιχεία της ΕΕ, ο κ. Hogan σημείωσε ότι στο ευρωπαϊκό αγροδιατροφικό εμπόριο καταγράφονται μηνιαίες εξαγωγές στο επίπεδο – ρεκόρ των 11,7 δις, προσθέτοντας ότι η ΕΕ -με θετικό αγροεμπορικό ισοζύγιο ύψους 20 δις- ανάγεται στον μεγαλύτερο αγροδιατροφικό εξαγωγέα στον κόσμο.

Ευάγγελος Αποστόλου, υπουργός Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων

«Ο  αγροδιατροφικός τομέας, από παίκτης πάγκου τα τελευταία 30 χρόνια, μπαίνει στη βασική ενδεκάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economistστη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, ο οποίος ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση από τις υπόλοιπες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο κ. Αποστόλου έκανε ειδική μνεία στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό των αγροτών: «Η παρέμβασή μας με τη καθιέρωση αφορολόγητου και εθνικής σύνταξης αποτελούν κατακτήσεις για τον αγροτικό χώρο. Τονίζω προς τους αγρότες: Φυλάξτε το ως κόρη οφθαλμού».

Ο κ. Αποστόλου έκανε λόγο για προώθηση των ελληνικών εξαγωγών στις διεθνείς αγορές «μέσα από συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε. που το 2016 έφτασαν  τα 150 εκατ. ευρώ».

Μίλησε, δε, για υπεράσπιση των ελληνικών προϊόντων στις συμφωνίες της Ε.Ε. με τρίτες χώρες, όπως ο Καναδάς και η Νότια Αφρική , «όπου για τη φέτα, για παράδειγμα, προβλεπόταν μετά την μεταβατική 5ετία να μπορούν να κυκλοφορούν ως φέτα νότιας Αφρικής και Καναδά ή feta style ή feta type».

Όπως είπε, με τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναθεώρηση της συμφωνίας πριν τη λήξη της 5ετίας προς την κατεύθυνση της πλήρους προστασίας, θα καταργηθεί η χρήση του όρου «φέτα» σε όλα τα λευκά τυριά .

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα συμψηφισμού ενέργειας για τους αγρότες, το οποίο «θα προκηρυχθεί άμεσα και θα ενταχθεί σε σχέδια βελτίωσης, με ιδιαίτερη βαρύτητα στις συμπράξεις».

Γιάννης Τσιρώνης, αναπληρωτής υπουργός Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων

Για την ανάγκη «συνεργατικότητας και μιας πιο δημιουργικής αντιμετώπισης της φορολογίας των αγροτών που θα πολλαπλασιάσει τα οφέλη» μίλησε στο συνέδριο του Economistστη Θεσσαλονίκη ο αναπλ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης.

Όπως είπε, οι Έλληνες παραγωγοί αντιμετωπίζουν ολιγοπωλιακές πρακτικές στις εισροές τους και πανομοιότυπα προϊόντα της ίδιας φίρμας, κοστίζουν υποπολλαπλάσια στη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία ή την Βουλγαρία.

«Μνημονιακές δεσμεύσεις επιβάλλουν υψηλό ΦΠΑ στο πετρέλαιο, που τελικά δεν έχει κανένα δημοσιονομικό όφελος, αφού συμψηφίζεται με το ΦΠΑ των εκροών», πρόσθεσε ο κ. Τσιρώνης, ο οποίος έκανε λόγο για μικρό και κατακερματισμένο κλήρο.

Αναφερόμενος στη χαμηλή διείσδυση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, προέκρινε την ανάπτυξη των Logistics με HUBS και Clusters.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της διάθεσης πόρων σε ανέργους για την επανακαλλιέργεια εγκαταλειμμένων καλλιεργιών.


Αίνη Μιχαηλίδη, διευθύνουσα σύμβουλος, ΕΒΥΠ ΕΕ, Υδρολυμένες Πρωτεΐνες-Αμινοξέα

«Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων δείχνει ότι η πιο αποτελεσματική και συμφέρουσα θρέψη επιτυγχάνεται από νέας τεχνολογίας λιπάσματα που εφαρμόζονται σε πολύ μικρές ποσότητες στο χωράφι, στον χρόνο και τον τρόπο που ενδείκνυται», επεσήμανε από το βήμα τουEconomistστη Θεσσαλονίκη η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΒΥΠ ΕΕ, Υδρολυμένες Πρωτεΐνες-Αμινοξέα Αίνη Μιχαηλίδη.

Όπως είπε, ο κύριος τρόπος αύξησης της παραγωγής των τροφίμων με όσο το δυνατόν λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο και στο περιβάλλον είναι η καλύτερη αξιοποίηση της λίπανσης με τη χρήση ορθής γεωργικής πρακτικής ή αλλιώς ολοκληρωμένης διαχείρισης.

«Οι εφαρμογές των λιπασμάτων πρέπει να βασίζονται σε μετρήσεις των αναγκών των καλλιεργειών σε θρεπτικές ουσίες. Η μέτρηση γίνεται βάσει των εδαφικών αναλύσεων, της ανάλυσης φυτικών ιστών (π.χ. φυλλοδιαγνωστική) και της μακροσκοπικής εικόνας της καλλιέργειας», σημείωσε.

Η κ. Μιχαηλίδη υπογράμμισε ότι η χρήση των σύνθετων νιτρικών λιπασμάτων, των φυτοπροστατευτικών, η βελτίωση των ποικιλιών και η εκμηχάνιση στις καλλιέργειες συνέβαλαν σημαντικά στη μεγιστοποίηση των αποδόσεων, με αποτέλεσμα την αύξηση της τροφής σε παγκόσμια κλίμακα, την ευημερία του αγροτικού κόσμου και την βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω της διατροφής στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη.

Φωτεινή Αραμπατζή, βουλευτής, υπεύθυνη τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Νέα Δημοκρατία

Για «πολιτικές ελάφρυνσης των δυσβάσταχτων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων» δεσμεύτηκε εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ομιλία που παρέθεσε στο συνέδριο του Economistστη Θεσσαλονίκη η βουλευτής και υπεύθυνη τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή.

Επεσήμανε επίσης τη βούληση στο πλαίσιο του σχεδιασμού της ΝΔ για «μείωση του διαρκώς διογκούμενου κόστους παραγωγής» και για μεταρρυθμιστικά αναπτυξιακά μέτρα.

Η ίδια μίλησε για την ανάγκη βέλτιστης αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ, σημειώνοντας ότι «πολύτιμα κοινοτικά χρήματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ύψους 4,7 δις ευρώ – 6 δις με την εθνική συμμετοχή – το λεγόμενο αγροτικό ΕΣΠΑ, μένουν ουσιαστικά αναπορρόφητα».

Η κ. Αραμπατζή επικαλέστηκε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2015, σύμφωνα με τα οποία η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία του πρωτογενούς τομέα στο σύνολο της οικονομίας διαμορφώθηκε στο 4,11% και σε επίπεδο απασχόλησης στο 11,7% των συνολικώς απασχολούμενων.

Ως εκ τούτου, συμπέρανε ότι η καταγεγραμμένη συμβολή του τομέα δεν ανταποκρίνεται στη δυνητική δυναμική του.


Τάσος Χανιώτης, διευθυντής, διεύθυνση Στρατηγικής, Απλοποίησης και Αναλύσεων Πολιτικής, Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Οι ελληνικές εισαγωγές σταθεροποιούνται και οι εξαγωγές συνεχώς αυξάνονται με συνεχή βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου που αφορά όλα τα παραδοσιακά προϊόντα, συμπέρανε κατά την εισήγησή του στο 3ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του Economist στη Θεσσαλονίκη οδιευθυντής Στρατηγικής, Απλοποίησης και Αναλύσεων Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Τάσος Χανιώτης, παραθέτοντας αντίστοιχα στοιχεία της Κομισιόν.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις και οι προοπτικές των τιμών προ 2011 άλλαξαν ραγδαία τα τελευταία χρόνια χωρίς επίπτωση στο αγροδιατροφικό εμπόριο της ΕΕ.

Χαράλαμπος Κασίμης, γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Τη μετατόπιση «στο νέο παραγωγικό πρότυπο της ποιοτικής, ανταγωνιστικής, εξωστρεφούς γεωργίας» ανέδειξε ως στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χαράλαμπος Κασίμης, ο οποίος μετείχε με ομιλία του στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, διατύπωσε επί μέρους μέτρα και δράσεις ως εξής:

 • Ενίσχυση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της ανταγωνιστικότητας όλων των τύπων γεωργίας, καθώς επίσης με την προώθηση των καινοτόμων γεωργικών τεχνολογιών με κατανομή του 15,11% των κοινοτικών πόρων του ΠΑΑ 2014-2020, ήτοι 713 εκ. €
 • Προώθηση της οργάνωσης της αλυσίδας τροφίμων με κατανομή του 7,4%, ήτοι 347,7 εκ. € κοινοτικής συμμετοχής
 • Προώθηση της μεταφοράς γνώσεων και της καινοτομίας στο γεωργικό τομέα με κατανομή του 6,2% κοινοτικής συμμετοχής, ήτοι 292 εκ. €
 • Αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων που συνδέονται με την γεωργία και τη δασοπονία στην οποία αφιερώνεται το 38,7%, ήτοι 1.825 εκ. € κοινοτικής συμμετοχής
 • Προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων, τη στήριξη του προσανατολισμού προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την ανθεκτικότητα των τομέων της γεωργίας, των τροφίμων και των δασών στην κλιματική αλλαγή με την κατανομή του 19,01%, ήτοι 897 εκ. € κοινοτικής συμμετοχής, και τέλος,
 • Προώθηση της κοινωνικής ένταξης, της μείωσης της φτώχειας και της οικονομικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές με το 12,4%, ήτοι 584,3 εκ. € κοινοτικής συμμετοχής

 

Νίκος Ευθυμιάδης, πρόεδρος, REDESTOS Efthymiadis Agrotechnology Group & επίτιμος πρόεδρος, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ)

Η κρίση στην Ελλάδα οδήγησε τελικά σε success stories σε τομείς προϊόντων όπως η φέτα και η ελιά, ωστόσο, η χώρα δεν θα παραδώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα αν δεν πολλαπλασιάσει την αποδοτικότητα της γης, αν δεν εισάγει τεχνολογία και αν δεν ωθήσει την επιχειρηματικότητα.

Στην εκτίμηση αυτή προέβη από το βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του REDESTOSEfthymiadisAgrotechnologyGroupΝίκος Ευθυμιάδης, ο οποίος τόνισε ότι τα τελευταία 30 χρόνια η Ελλάδα μάλλον οπισθοχώρησε στον τομέα της αγροτικής τεχνολογίας, «αντί να παρακολουθήσει τα παραδείγματα άλλων χωρών, όπως η Ολλανδία».

Εμμανουήλ Δομαζάκης, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Creta Farms

Την ποιότητα και την καινοτομία ανέδειξε από το βήμα του Economistστη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος ΔΣ της CretaFarmsΕμμανουήλ Δομαζάκης ως τα κύρια στοιχεία με βάση τα οποία διαφοροποιείται μια επιτυχημένη εταιρεία.

Όπως είπε, η Creta Farms επενδύει περίπου το 5% των εσόδων της στην καινοτομία, «με ισχυρό τμήμα R&D στην Κρήτη, που συνεργάζεται με πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, παράγοντας τεχνογνωσία διεθνώς – 17 πατέντες κατοχυρωμένες παγκοσμίως σε όλα τα γραφεία πατεντών.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο ασφυκτικό περιβάλλον ρευστότητας το οποίο έχει δημιουργήσει η κρίση για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για δραστική μείωση της κατανάλωσης – (από 12δις € σε 8,5δις €), για αστάθεια του λιανεμπορίου και για έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης επενδύσεων, έρευνας και καινοτομίας, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες.

Βασίλης Γούναρης, διευθύνων σύμβουλος, BASF Hellas

«Η γεωργία είναι η σπουδαιότερη δουλειά στον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του στο συνέδριο τουEconomistστη Θεσσαλονίκη ο διευθύνων σύμβουλος της BASFHellasΒασίλης Γούναρης, υπογραμμίζοντας ότι η BASF διαθέτει σχεδόν 1,9 δις ευρώ για έρευνα και ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στην ελληνική παραγωγή, σημείωσε πως η χώρα παράγει μια πολύ μεγάλη ποικιλία αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων υψηλής ποιότητας: περισσότερα από 100 γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης και Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι οι Έλληνες αγρότες αντιμετωπίζουν έλλειψη ρευστότητας, καθυστέρηση στην πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων, καθώς και αύξηση της φορολογίας των ασφαλιστικών εισφορών και του κόστους της ενέργειας, που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του εισοδήματος του παραγωγού αλλά και της ικανότητάς του να επενδύσει στη γεωργία.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ως βαρίδι για το ελαιόλαδο το «απαρχαιωµένο και δυσλειτουργικό σύστημα της δακοκτονίας, όπως εφαρμόζεται κεντρικά εδώ και 50 χρόνια».


Γιάννης Κουφουδάκης
, διευθύνων σύμβουλος, GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Οι αδυναμίες στην αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, στην παιδεία και στη συνεργασία λειτουργούν ως τροχοπέδη για τον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα, εκτίμησε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economistστη Θεσσαλονίκη ο διευθύνων σύμβουλος της GAIAΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Γιάννης Κουφουδάκης.

Ο ίδιος μίλησε για δυσμενείς επιπτώσεις, μεταξύ άλλων, από τις παράνομες ελληνοποιήσεις και από την αδήλωση εργασία και παραγωγή, «που το 2017 θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη».

 

Βασίλειος Κόκκαλης, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Τα οφέλη της συμβολαιακής γεωργίας για τον πρωτογενή τομέα υπογράμμισε κατά την ομιλία που παρέθεσε στο συνέδριο του Economistστη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασιλειος Κόκκαλης. Μεταξύ άλλων, μίλησε για την εξασφάλιση εγγυημένου εισοδήματος και του χρόνου πληρωμής του, την προσφορά πιστώσεων,  καθώς και τη δυνατότητα μακροχρόνιου σχεδιασμού.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη σημασία παραμέτρων όπως η μείωση του κόστους παραγωγής, η προστασία του περιβάλλοντος, η αύξηση της απόδοσης της παραγωγής, η βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και η ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων.


Werner Schmidt
, διευθυντής Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Εδαφικής Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Τις επόμενες εβδομάδες η Ελλάδα θα επωφεληθεί από το fi-compass, το στοχευμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα coaching, σε συνδυασμό με τη χρήση των οικονομικών εργαλείων στον αγροτικό τομέα, υπογράμμισε κατά την ομιλία του στο συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του Economistστη Θεσσαλονίκη ο διευθυντής Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Εδαφικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Schmidt.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ελληνική αρχή διαχείρισης EAFRD έχει ζητήσει από την ΕΤΕπ να υλοποιήσει μια εκ των προτέρων αξιολόγηση ώστε να επαληθεύσει τις δυνατότητες εφαρμογής χρηματοοικονομικών εργαλείων τα οποία υποστηρίζει η EAFRD. Η μελέτη αναμένεται να αρχίσει τον Απρίλιο.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Schmidt εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα, με τη θέση της στη Μεσόγειο, είναι ικανή να διαφοροποιηθεί ανάμεσα στους παγκόσμιους παραγωγούς τροφίμων και να μοχλεύσει την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της.

Το 2016 η ΕΤΕπ υποστήριξε το αγροδιατροφικό σύστημα με 9 δις ευρώ.


Ιάκωβος Γιαννακλής, γενικός διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής, Eurobank

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου για την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2016 ανήλθε σε €18,6 δις. έναντι €17,8 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2015, παρουσιάζοντας αύξηση 4,5%, υπογράμμισε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economistστη Θεσσαλονίκη ο γενικός διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής Ιάκωβος Γιαννακλής, επικαλούμενος τα αντίστοιχα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο ίδιος προέβη σε μια θεαματική σύγκριση της αγροτικής οικονομίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ολλανδία και το Ισραήλ:

 • Η Ολλανδία με 45εκ στρέμματα καλλιεργειών παράγει περίπου σε αξία 1700€ ανά στρέμμα
  • Το Ισραήλ με 6εκ στρέμματα καλλιεργειών παράγει περίπου σε αξία 1290€ ανά στρέμμα
  • Η Ελλάδα με 37εκ στρέμματα καλλιεργειών παράγει περίπου σε αξία 190€ ανά στρέμμα

«Είμαστε 1 προς 9 σε σχέση με την Ολλανδία. Η Ολλανδία ακολουθεί πολιτική αγοράς, το Ισραήλ πολιτική καινοτομίας και η Ελλάδα πολιτικές σκοπιμότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γιαννακλής αναφέρθηκε στην Κάρτα του Αγρότη της Eurobank, η οποία «έρχεται να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες συναλλακτικές ανάγκες των αγροτών (γεωργών & κτηνοτρόφων) μέσω της προεξόφλησης μέρους της Βασικής Ενίσχυσης».Ιωάννης Χανιωτάκης
, διευθυντής ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα, Τράπεζα Πειραιώς

Τη συμβολή της συμβολαιακής τραπεζικής στη λειτουργία των αλυσίδων αξίας αγροτικών προϊόντων ανέπτυξε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economistστη Θεσσαλονίκη ο διευθυντής ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς Ιωάννης Χανιωτάκης, ο οποίος ανέδειξε ως στόχους τη μείωση του κόστους παραγωγής και την προβολή των προϊόντων.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στα παραδείγματα της συμβολαιακής ελαιολάδου, της συμβολαιακής φέτας και της συμβολαιακής βρώσιμων ελιών.


Δημήτριος Ιατρίδης, δικηγόρος, οικονομολόγος, πρώην ειδικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης


«Να επανέλθει άμεσα ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%. Να μειωθεί δραστικά ο φόρος των επιχειρήσεων από το 29% στο 20%. Αυτές είναι απτές λύσεις που υποστηρίζουν την παραγωγή, τον επιχειρηματία, τον αγρότη, τον πολίτη της υπαίθρου», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economistστη Θεσσαλονίκη ο δικηγόρος, οικονομολόγος και πρώην ειδικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτριος Ιατρίδης.

«Τι γίνεται στη χώρα μας; Γιατί δεν αξιοποιούμε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης; Γιατί καθυστερεί το Υπουργείο τόσο πολύ; Ποια προγράμματα έχουν προκηρυχθεί; Και ακόμη πιο σημαντικό. Έχει προκηρυχθεί έστω και ένα επενδυτικό πρόγραμμα; Η απάντηση είναι όχι», υποστήριξε.

Τοποθετώντας τις παθογένειες του ελληνικού συστήματος στο διεθνές περιβάλλον, ανέφερε το εξής παράδειγμα σε αντιδιαστολή: «Μόλις πριν από τρεις ημέρες, στις 7 Μαρτίου, ένας νέος δορυφόρος παρατήρησης της Γης εκτοξεύθηκε με σκοπό να υποστηρίξει τη γεωργία ακριβείας, τη διαχείριση γης και την περιβαλλοντική προστασία. Είναι ο Sentinel-2B, που αναπτύχθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Και όσον αφορά τις ηλεκτρονικές εφαρμογές, συμβαίνει τώρα μία πραγματική επανάσταση στον χώρο του e-agriculture, με ευεργετικά αποτελέσματα σε αγρότες, αλιείς αλλά και επιχειρηματίες στον πρωτογενή τομέα».


Δημήτρης Κρις
, μέλος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος, Tuvunu

«Όταν εισήγαμε το πρώτο συμβολαιακό αγροτικό πρόγραμμα της Ελλάδας, για τη ζυθοποιία κριθαριού, το 2006, ο κόσμος πίστευε ότι ήμασταν τρελοί…», τόνισε στο συνέδριο του Economistστη Θεσσαλονίκη ο διευθύνων σύμβουλος του TuvunuΔημήτρη Κρις, για να συμπληρώσει:

«Σήμερα, μόνο τα συμβολαιακά αγροτικά προγράμματα των δύο εταιρειών μας αποτελούν τη βασική πηγή εισοδήματος για περισσότερες από 750 οικογένειες στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη, κάθε χρόνο.

«Καλό για την επιχειρηματικότητα, καλό για τους παραγωγούς, καλό για την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Κρις, αναφερόμενος στο εγχείρημα.


ΓιώργοςΣταμάτης, Business Mobile Marketing Manager, WIND Ελλάς

To 2008 o αριθμός των συνδεδεμένων αντικειμένων άγγιξε τα 7 δις, ισοφαρίζοντας τον αριθμό των ανθρώπων εν ζωή, ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη ο businessmobilemarketingmanager της WINDΕλλάς Γιώργος Σταμάτης. Όπως είπε, κάθε δευτερόλεπτο 80 νέες συσκευές συνδέονται στο ίντερνετ για πρώτη φορά.

Αναφερόμενος στη «γεωργία ακριβείας», μίλησε για ένα σύστημα παραγωγής που στηρίζεται στη διαχείριση των εισροών σε έναν αγρό σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της καλλιέργειας τόσο χωρικά όσο και σε χρονικά, με οφέλη στην αύξηση της απόδοσης της παραγωγής και στη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων.


Χάρης Λιναρδάκης, cloud leader, IBM Ελλάς & Κύπρου

«Ο γεωργός θα πρέπει πλέον να γνωρίζει και την τεχνολογία εκτός από τη γη, ενώ η τεχνολογία θα πρέπει να είναι φιλική προς αυτόν», ανέφερε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο 3ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας τουEconomistστη Θεσσαλονίκη ο cloudleaderτης IBMΕλλάδος και Κύπρου Χάρης Λιναρδάκης.

Όπως είπε, η τεχνητή νοημοσύνη θα διαδραματίζει πλέον τεράστιο ρόλο στην αγροτική παραγωγή, μέσω της ανάλυσης των δεδομένων από τις μετρήσεις στα χωράφια.

Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για δυνατότητες όπως η δημιουργία αρχείου της περιοχής και η φωτογράφιση μεγάλων εκτάσεων για την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων, με στόχο τις καλύτερες δυνατές επιλογές στην παραγωγική διαδικασία.

 

Αθανάσιος Τσαυτάρης, ομότιμος καθηγητής, κοσμήτωρ, Κολέγιο Περρωτής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, πρώην υπουργός αγροτικής ανάπτυξης & τροφίμων

«Χρειάζεται μια γρήγορη ανάπτυξη. Ο τόπος δεν μπορεί να συρθεί άλλα 10-15 χρόνια με αυτόν τον ρυθμό. Ειδάλλως, θα καταλήξει εθνικό γηροκομείο», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economistστη Θεσσαλονίκη ο ομότιμος Καθηγητής Τσαυτάρης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να «ξαναπατήσει» στην πρωτογενή παραγωγή.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι ο αγροτικός τομέας έχει ήδη διαθέσιμους πόρους -ύψους 20 δις- προς αξιοποίηση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν καλά δείγματα γραφής στον χρηματοπιστωτικό τομέα ως προς τη δυνατότητα και τη διάθεση συμβολής του.


Γιώργος Τούμπος, πρόεδρος, Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου

«Το κλειδί για μια επιτυχή επιχειρηματική πρακτική ενός αγροτικού συνεταιρισμού σήμερα είναι η εισαγωγή νέων ευέλικτων πρακτικών στην αγροτική συνεταιριστική επιχειρηματικότητα και ο στρατηγικός σχεδιασμός», υπογράμμισε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economistστη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γιώργος Τούμπος, χαρακτηρίζοντας μονόδρομο ένα πλαίσιο στόχων που αφορούν την ποιότητα, τον εκσυγχρονισμό, την καινοτομία και την εξωστρέφεια.

«Η ανάγκη αυτή για την εισαγωγή νέων πρακτικών συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας, εξωστρέφειας, νέων καινοτομιών στην παραγωγή, και στην εμπορία, και καθετοποίησης των παραγωγικών δραστηριοτήτων, μας οδήγησε το 2002, στη δημιουργία της θυγατρικής μας MEDITERRA A.E, μία εταιρεία στην οποία η  Ε.Μ.Χ, συμμετέχει με ποσοστό 52% του Μετοχικού Κεφαλαίου, ενώ το υπόλοιπο 38% ανήκει σε ιδιωτικά νομικά πρόσωπα», εξήγησε ο κ. Τούμπος.

Όπως είπε, «η εταιρεία είναι εισηγμένη στην παράλληλη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, και είναι ο κύριος εκφραστής της εμπορικής πολιτικής, του marketing, και του «χτισίματος» της αναγνωρισιμότητας της μαστίχας και των προϊόντων της σε παγκόσμιο επίπεδο, είτε μέσω του δικού μας δικτύου, είτε σε σύμπραξη με αντιπροσωπείες και κανάλια διανομών».


Χρήστος Κατσάνος, εκτελεστικός διευθυντής, DKG Group

«Η έννοια της ελληνικότητας ξεφεύγει από την έννοια της τοποθεσίας, περιλαμβάνοντας ανθρώπους και ιδέες», υπογράμμισε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economistστη Θεσσαλονίκη ο εκτελεστικός διευθυντής τουDKGGroupΧρήστος Κατσάνος, αναφερόμενος στην προοπτική την οποία εντοπίζει στα premium προϊόντα και στην καινοτομία. Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε απαραίτητο το design και το concept και μίλησε για την ανάγκη η πιστοποίηση να ενσωματώνεται στα προϊόντα.


Στέλιος Δρυς, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος, foodstandard

Προκειμένου η Ελλάδα να εξέλθει από την κρίση, χρειάζεται 20 δις, κάθε χρόνο, για τα επόμενα 4 χρόνια. Τα μισά από αυτά θα μπορούσαν να προέλθουν εύκολα και άμεσα από την ελληνική γεωργία.

Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε σε ομιλία του στο συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του Economistστη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της foodstandardΣτέλιος Δρυς, ο οποίος -μεταξύ άλλων- ανέδειξε τη συνέργεια ως προϋπόθεση επιχειρηματικής ανάπτυξης. Eιδικότερα, πρότεινε τον μετασχηματισμό των συνεταιρισμών σε οργανώσεις παραγωγών.

Στο πλαίσιο αυτό, τάχθηκε υπέρ ενός εθνικού στόχου για την αύξηση των επαγγελματιών αγροτών και κτηνοτρόφων από 10% σήμερα σε 40% το 2020 και πρότεινε φόρο αγρότη 13% στην πηγή, «εφόσον τεκμηριωμένα είναι μέλος οργάνωσης παραγωγών».


Κυριάκος Λουφάκης, πρόεδρος, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ)

«Aπαιτείται νέος σχεδιασμός αγροτικής πολιτικής στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίας τροφίμων, με γνώμονα τις αλλαγές στο παγκόσμιο διατροφικό μοντέλο, τυποποίηση/πιστοποίηση και παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας για να είναι διεθνώς ανταγωνιστικά», υπογράμμισε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economistστη Θεσσαλονική ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Κυριάκος Λουφάκης.

 • Όπως είπε, οι αγροτικές εξαγωγές το 2016 κινήθηκαν με έντονα ανοδικούς ρυθμούς, με αύξηση 12,3% συγκριτικά με το 2015, όταν σε εθνικό επίπεδο οι εξαγωγές της χώρας παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Σε αξία υπολογίζονται σε €5,8 δις. το 2016. Οι εισαγωγές αντίστοιχα παρέμειναν σταθερές με πέρσι, με αποτέλεσμα την περαιτέρω συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος. Οι αγροτικές εξαγωγές αποτελούν το 22,8% των εθνικών εξαγωγών. Σε περιφερειακό επίπεδο η Κεντρική Μακεδονία παραδοσιακά συνεισφέρει με μεγάλο μερίδιο (32,4% για το 2015) στις εξαγωγές του κλάδου.


Χριστίνα Στριμπάκου, συνιδρυτής, LIÁ Premium Extra Virgin Olive Oil

Το μήνυμα ότι οι γυναίκες μπορούν και πρέπει να συμβάλουν στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής έστειλε από το βήμα του Economistστη Θεσσαλονίκη η Χριστίνα Στριμπάκου, συνιδρυτής τηςLIÁ Premium Extra Virgin Olive Oil, η οποία αφηγήθηκε την προσπάθεια που οδήγησε στο αντίστοιχο brand.

Η εταιρεία έχει καταφέρει διεθνείς διακρίσεις, εξάγοντας σε μεγάλες αγορές όπως οι ΗΠΑ και η Σιγκαπούρη, με πρόοδο πωλήσεων της τάξης του 130%.

Μεταξύ άλλων, η κ. Στριμπάκου μίλησε για «επιχειρήσεις που επιβιώνουν επειδή καινοτομούν».

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.