400 άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων και ελικόπτερα UH-60A/L “Yanshuf” στέλνει το Ισραήλ στην Κύπρο για κοινή άσκηση στο Τρόοδος

Για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις πρόκειται να πραγματοποιήσουν  κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Κυπριακή Εθνοφρουρά επί Κυπριακού εδάφους.

Αυτή την φορά όμως οι Ισραηλινοί προχώρησαν σε ένα βήμα παραπάνω  στέλνοντας στην διεθνή κοινότητα ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την στενές στρατιωτικές σχέσεις που έχουν αναπτύξει τα δύο κράτη αναπτύσσοντας στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας 400 άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων μαζί με μεταφορικά ελικόπτερα UH-60A/L “Yanshuf” τα οποία θα έχουν την προστασία των ισραηλινών μαχητικών τα οποία θα επιχειρούν από τις βάσεις τους.

Το σενάριο της άσκησης που θα ξεκινήσει την Κυριακή 11 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 14 Ιουνίου  περιλαμβάνει την πραγματοποίηση επιχειρήσεων στο όρος Τρόοδος, την κατάληψη και την απελευθέρωση οικισμών, και την διαβίωση σε δύσκολες συνθήκες.

Η συγκεκριμένη άσκηση αποτελεί την πρώτη χερσαία κοινή άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών αφού μέχρι σήμερα Κύπρος και Ισραήλ έχουν πραγματοποιήσει κυρίως αεροναυτικές ασκήσεις εντός της Κυπριακής και Ισραηλινής ΑΟΖ.

Πάντως δεν έχει διευκρινιστεί εάν τα ισραηλινά UH-60A/L “Yanshuf” θα σταθμεύον στα Κυπριακά αεροδρόμια ή στις βάσεις τους.

Η νέα άσκηση η δεύτερη από τις αρχές του χρόνου έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση της Άγκυρας η οποία ανακοίνωσε την διοργάνωση άσκησης στα κατεχόμενα τις ίδιες ημέρες που Κυπριακές και Ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις θα ασκούνται μερικά μίλια μακριά από την Πράσινη Γραμμή.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.