Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: “Θα κατασκευάσουμε το δικό μας μαχητικό αεροσκάφος”

Νέο παραλήρημα Ερντογάν στη διάρκεια της συνεχιζόμενης διαμάχης με τις Ηνωμένες Πολιτείες αναφορικά με την αγορά των αεριωθούμενων F-35.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία σκοπεύει να κατασκευάσει δικό της μαχητικό αεριωθούμενο το οποίο μάλιστα θα είναι έτοιμο τα επόμενα πέντε με έξι χρόνια, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα, Τούρκος Πρόεδρος.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου,  δήλωσε σήμερα,πως η Τουρκία δεν έχει δώσει καμία υπόσχεση σε οποιονδήποτε, ότι δεν θα εγκαταστήσει το ρωσικό αμυντικό σύστημα πυραύλων S-400, παρά τη διαμάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα συστήματα αυτά.

Στον αντίποδα, η Ουάσινγκτον έχει πει στην Άγκυρα πως οι S-400 αποτελούν απειλή για τα αμερικανικά μαχητικά F-35 και προειδοποίησε τη σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ ότι θα αντιμετωπίσει κυρώσεις των ΗΠΑ αν δεν αφήσει τα ρωσικά συστήματα. Επιπλέον η Αμερική απομάκρυνε την Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής των F-35, στο οποίο η Άγκυρα ήταν αγοραστής και κατασκευαστής, ως απάντηση στη συμφωνία με τη Ρωσία.

Πομπέο: Ανησυχούμε με τις δοκιμές των S-400 από την Τουρκία

«Είναι ανησυχητικό. Ευελπιστούμε, το συζητούμε ακόμα με τους Τούρκους, προσπαθούμε ακόμα να βρούμε τρόπο» δήλωσε χαρακτηριστικά, ο Μάικ Πομπέο. «Έχουμε ξεκαθαρίσει στην τουρκική κυβέρνηση την επιθυμία μας να τη δούμε να απομακρύνεται από την πλήρη λειτουργική διαθεσιμότητα του συστήματος S-400».

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.