500 Ευρωπαίοι πολίτες πολεμούν στο πλευρό των Κούρδων της Συρίας κατά του ISIS

Για αρκετά χρόνια η διεθνής κοινότητα γνώριζε ότι στις τάξεις του ISIS έχουν καταταγεί και χιλιάδες Ευρωπαίοι πολίτες αραβικής καταγωγής, οι οποίοι πολεμούν στο Ιράκ και στη Συρία κατά των κυβερνητικών δυνάμεων των χωρών αυτών.

Αυτό όμως που μέχρι πρόσφατα δεν ήταν γνωστό είναι ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των Ευρωπαίων πολιτών και κυρίως βορειο-ευρωπαίων, οι οποίοι έχουν ενταχτεί στις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας και πολεμούν κατά του ISIS.

Σύμφωνα με τις Σουηδικές μυστικές υπηρεσίες, 300 Σουηδοί πολίτες έχουν ταξιδέψει στην βόρειο Συρία και πολεμούν στο πλευρό των Κούρδων κατά του ISIS.

Η μονάδα τους ονομάζεται “Lions of Rojava” και σε αυτή έχουν ενταχτεί Ευρωπαίοι πολίτες, καθώς και Ευρωπαίοι πολίτες με κουρδική καταγωγή.

Πάντως ο σύνδεσμος των Κούρδων στην Σουηδία δηλώνει ότι δεν παροτρύνει τους του εθελοντές που επιθυμούν να μεταβούν στην Συρία να εμπλακούν σε μάχες, αλλά τους προτείνει να βοηθήσουν στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και υποστήριξης.

Σύμφωνα με Σουηδό εθελοντή ο οποίος πολέμησε στην βόρειο Συρία με τους Κούρδους κατά του ISIS, στην ομάδα των δυτικών εθελοντών συμμετέχουν άτομα από τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Γαλλία, τη Βρετανία, τη Σουηδία και τον Καναδά.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Jesper Söder, συνολικά 400 Σουηδοί έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα για να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν τον αγώνα των Κούρδων κατά του ISIS.

Όπως σημείωσε ο αναλυτής για θέματα τρομοκρατίας Hans Brun, η υποστήριξη των Κούρδων από Ευρωπαίους πολίτες, δεν σχετίζεται με την επιδίωξη κάποιων ατόμων να ζήσουν μια περιπέτεια στη Συρία ή στο Ιράκ, αλλά πηγάζει από ιδεολογικούς και ηθικούς λόγους.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, οι πράξεις του ISIS θυμίζουν έντονα στους Ευρωπαίους την εκστρατεία τρόμου των SS και των Ναζί στην γηραιά Ήπειρο εναντίον των Εβραίων και των λαών της Ευρώπης, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να επιθυμούν να πολεμήσουν και να εξαφανίσουν τους ισλαμιστές της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Για μια ακόμη φορά μετά από 70 χρόνια οι Ευρωπαίοι πολίτες βλέπουν μια νέα σκοταδιστική δύναμη να ανέρχεται σε μια περιοχή όχι τόσο γεωγραφικά, και εθνοτικά μακριά από αυτούς, αφού σημαντικό τμήμα των μαχητών του ISIS προέρχεται από τις ίδιες Ευρωπαϊκές χώρες, των οποίων οι πολίτες αντιδρούν στην ύπαρξη του ISIS με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες της Σουηδίας εκτός από τους 300 Σουηδούς που πολεμούν μαζί με τους Κούρδους άλλοι 270 Σουηδοί πολίτες πολεμούν υπέρ του ISIS.

Όπως  φαίνεται ο πόλεμος στη Συρία και στο Ιράκ έχει μετατραπεί μεταξύ άλλων σε πεδίο σύγκρουσης μεταξύ δύο ιδεολογικών και θρησκευτικών ομάδων με κοινή προέλευση τις κοινωνίες των χωρών της δυτικής Ευρώπης, όπου διαφορετικοί πολιτισμοί, λαοί και θρησκείες προσπάθησαν από την δεκαετία του 1960 να συνυπάρξουν αρμονικά χωρίς πάντοτε επιτυχία.

Το μεγάλο ζητούμενο για την Ευρώπη είναι εαν αυτή η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο αυτών θρησκευτικών-ιδεολογικών ομάδων δηλ του εξτρεμιστικού φασιστικού Ισλάμ και τους φιλελεύθερου ανεκτικού Χριστιανισμού της δυτικής Ευρώπης θα συνεχιστεί ή θα επεκταθεί στην Ήπειρο μας με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις δυτικές ευρωπαικές κοινωνίες και τα κεκτημένα τους.

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.