Ρωσική Κρατική Δούμα: Έγινε το πρώτο βήμα ώστε να παραμείνει στην εξουσία ο Πούτιν

Ρωσική Κρατική Δούμα, η κάτω βουλή της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας, έδωσε την Τετάρτη οριστική έγκριση σε μια συνταγματική τροπολογία που ουσιαστικά επιτρέπει στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να επιδιώξει την επανεκλογή του το 2024, επαναλαμβάνοντας την καταμέτρηση των όρων.

Η ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο Δούμα, ενέκρινε γρήγορα τις προτεινόμενες τροπολογίες με ψήφους 382-0 και 44 αποχές.

Το νομοσχέδιο πρέπει τώρα να εγκριθεί από την άνω βουλή, το Συμβούλιο δηλαδή της Ομοσπονδίας της Ρωσίας.

Στη συνέχεια, μια σειρά συνταγματικών τροποποιήσεων πρόκειται να διεξαχθεί σε εθνικό επίπεδο στις 22 Απριλίου.

Έτσι, η συνταγματική αλλαγή θα ανοίξει το δρόμο για τον 67χρονο Πούτιν να παραμείνει στη θέση του μέχρι το 2036, αν το επιθυμεί.

Ο Πούτιν υποστήριξε την αλλαγή που πρότεινε η νομοθέτρια Βαλεντίνα Τερέσκοβα, η οποία σαν σοβιετική κοσμοναύτης έγινε η πρώτη γυναίκα που βρέθηκε στο διάστημα. Η Τερέσκοβα μάλιστα,  πρότεινε είτε να καταργήσει τα όρια της προεδρικής περιόδου είτε να τροποποιήσει το ρωσικό σύνταγμα για να αφήσει τον Πούτιν να “τρέξει” και πάλι.

Παράλληλα, ο Ρώσος Πρόεδρος,  τάχθηκε ενάντια στα όρια διάλυσης, αλλά υποστήριξε την ιδέα της αναθεώρησης του ανώτατου ορίου. Ο ισχύων νόμος περιορίζει τους προέδρους σε δύο διαδοχικούς όρους, ενώ επισημαίνεται πως η τρέχουσα εξαετής θητεία του Πούτιν λήγει το 2024.

“Κατ ‘αρχήν, αυτή η επιλογή θα ήταν δυνατή, αλλά με μία προϋπόθεση – αν το Συνταγματικό Δικαστήριο δώσει επίσημη απόφαση ότι μια τέτοια τροποποίηση δεν θα έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές και τις κύριες διατάξεις του συντάγματος”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

Στον αντίποδα, οι επικριτές του, τον κατηγόρησαν ότι σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει τις αλλαγές στο σύνταγμα για να επεκτείνει τη διακυβέρνησή του πέρα ​​από το 2024.

Πάντως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει διευκρινίσει ποια είναι τα σχέδιά του μετά την ημερομηνία αυτή αλλά έχει πει στο παρελθόν, ότι δεν ευνοεί την πρακτική της σοβιετικής εποχής να έχει ηγέτες για μια ζωή και να πεθαίνουν στο γραφείο.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.