Ν.Κοτζιάς: «Αυτό που χρειάζεται είναι να “μαζέψουμε” το τουρκικό προξενείο»

«Αυτό που χρειάζεται είναι να “μαζέψουμε” το τουρκικό προξενείο. Που έχει καταντήσει κράτος εν κράτει, που διακινεί παράνομα χρήματα», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κοτζιάς από την Αλεξανδρούπολη στην οποία βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες, τη προκλητική συμπεριφορά των Τούρκων.

Επιπλέον, ο τέως Υπουργός Εξωτερικών, τόνισε πως κατάλληλη στάση της Ελλάδας είναι η παραπομπή στην αλληλογραφία του Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος μάλιστα είχε απαιτήσει τον χαρακτηρισμό της μειονότητας της Θράκης ως ‘μουσουλμανική’ κατά τηΣυνθήκη της Λωζάνης.

«Η κυβέρνηση το πρώτο πράμα που έπρεπε να κάνει ήταν να πει στην Άγκυρα ‘τράβα βρες την αλληλογραφία του Κεμάλ, σκέψου αν θέλεις να τον κατηγορήσεις, κάνε μια ιστορική διαδικασία με τον εαυτό σου και μετά να απευθύνεσαι σε μας’» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.

«Υπάρχουν άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ατομικά , όχι ομαδικά, ως τουρκογενείς, αλλά δεν μπορεί να ταυτίζεται με όποιον θέλει να είναι τουρκογενής, όλη η μουσουλμανική μειονότητα», συνέχισε και υπογράμμισε πως η Τουρκία αυτό που θέλει είναι να μετατρέψει σε ‘τουρκικές’ όλες τις μειονότητες στην Ελλάδα γι’ αυτό και η διαχείριση της κατάστασης χρήζει ιδιαίτερης σοβαρότητας.

«Αν δεχτείς ότι οι Ρομά στην Κομοτηνή είναι Τούρκοι θα δεχτείς ότι είναι και στην Αγία Βαρβάρα στην Αθήνα. Και θα αποκτήσουμε ξαφνικά μία μειονότητα όχι στη Θράκη, αλλά πανελλαδική», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε λέγοντας πως πρέπει “να γίνει μια μεγάλη πατριωτική συμφωνία – Δεν είμαστε σε εποχή που μπορούμε να δεχτούμε ακρωτηριασμό της Δημοκρατίας ή της εθνικής μας κυριαρχίας».

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.