Ξεκίνησε το πρόγραμμα απόκτησης των 10 μεταχειρισμένων CH-47D Chinook για την Αεροπορία Στρατού (Video)

Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο καθυστέρηση, ξεκίνησε το πρόγραμμα απόκτηση 10 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων τύπου CH-47D Chinook από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού.

Τα 10 ελικόπτερα θα ενισχύσουν τον υπάρχοντα στόλο των 9 ελικοπτέρων CH-47DG και 6 CH-47SD Chinook της Αεροπορίας Στρατού, ενισχύοντας σημαντικά τις δυνατότητες αερομεταφοράς δυνάμεων και υλικού στα νησιά και την περιοχή του Έβρου.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με την ιστοσελίδα Παραπολιτικά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κατακύρωσε την προμήθεια με Διακρατική Συμφωνία των 10 μεταφορικών ελικοπτέρων.

Το συνολικό κόστος απόκτησης, ελέγχου και συντήρησης των 10 ελικοπτέρων θα φτάσει τα 125.840.802 δολάρια το οποίο θα καλυφθεί από τις εξοπλιστικές δαπάνες του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας από το οικονομικό έτος 2016 έως και το 2022.

Η αρχική κατάθεση του έτους 2015 θα καλυφθεί σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού του Ελληνικού Στρατού για το οικονομικό έτος 2015.

Ο ενισχυμένος στόλος των CH-47D/ DG/SD Chinook πρόκειται να αποτελέσει μαζί με τα 20 ΝΗ90 τον κορμό του μεταφορικού στόλου της Αεροπορίας Στρατού συγκροτώντας μια δύναμη 45 μονάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την ολοκλήρωση της παραλαβής των 10 CH-47D Chinook θα ακολουθήσει μια αναδιάταξη των ελικοπτέρων αφού εκτός από το αεροδρόμιο της Πάχης Μεγάρων τα ελικόπτερα να αναπτυχτούν στο αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας Ημαθίας και στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου της Κρήτης.

Κατά αυτό τον τρόπο οι δύο Αερομεταφερόμενες Ταξιαρχίες του Ελληνικού Στρατού, η 71η Ταξιαρχία με έδρα στην Νέα Σάντα του Κιλκίς και η 5η Ταξιαρχία με έδρα στα Χανιά και στο Ρέθυμνο, θα αποκτήσουν τη δυνατότητα ταχείας ανάπτυξης των δυνάμεων τους στις περιοχές ενδιαφέροντος, αφού τόσο το αεροδρόμιο στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας όσο και το αεροδρόμιο στο Ηράκλειο βρίσκονται σε σχετικά μικρή απόσταση από τις εγκαταστάσεις της 71ης και της 5ης Ταξιαρχίας αντίστοιχα.

https://www.youtube.com/watch?v=AZ_ltlU5rh8

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.