KORAL – Το τουρκικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου που “στοχεύει” τους ρωσικούς S-400 στη Συρία

Το νέο εγχώριας ανάπτυξης σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου KORAL ανέπτυξε πριν από μερικές ημέρες ο Τουρκικός Στρατός στην επαρχία Hatay σε απάντηση της εγκατάστασης του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 Triumf στο διεθνές αεροδρόμιο της Λαττάκειας.

Το τουρκικό σύστημα αναπτύχτηκε από την εταιρεία Aselsan και αποτελείται από δύο υποσυστήματα ένα αισθητήρα εντοπισμού εκπομπών ραντάρ, Radar Electronic Support (RES) και ένα παρεμβολέα μεγάλης ακτίνας κατά συστημάτων ραντάρ. Τα δύο υποσυστήματα είναι εγκατεστημένα επί οχημάτων 8×8 και είναι πλήρως αυτόνομα.

Το σύστημα είναι σπονδυλωτής σχεδίασης και αρχιτεκτονική πολλών αισθητήρων, μπορεί να εντοπίσει εκπομπές ραντάρ στο έδαφος στη θάλασσα και στον αέρα με μεγάλη ακρίβεια.

Το σύστημα μπορεί να εντοπίζει να αναγνωρίζει να ταξινομεί και να αποθηκεύει σε βάση δεδομένων για μελλοντική χρήση τις εχθρικές εκπομπές αυτόματα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Από την άλλη πλευρά ο ισχυρός παρεμβολές του συστήματος μπορεί να εξουδετερώσει εκπομπές σε απόσταση μέχρι και 100 χλμ αξιοποιώντας την phased array κεραία που διαθέτει.

Το τουρκικό σύστημα έχει αναπτυχτεί σε μικρή απόσταση από τα τουρκο-συριακά σύνορα κοντά στην περιοχή όπου πρόσφατα καταρρίφθηκε το Ρωσικό Su-24M από τα τουρκικά F-16 Block40.

Πρόκειται για την πρώτη επιχειρησιακή ανάπτυξη του συστήματος και οι μηχανικοί της Aselsan περιμένουν με ενδιαφέρον να καταγράψουν την απόδοση του και τα πιθανά προβλήματα που ενδεχομένως θα παρουσιάσει.

Αντίστοιχο σύστημα έχουν αναπτύξει στην περιοχή και οι Ρώσοι, πρόκειται για το αυτοκινούμενο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου 1RL257 Krasukha-4 το οποίο κατασκευάζεται από την εταιρεία Bryansk Electromechanical Plant (KRET).

Το ρωσικό σύστημα μπορεί με την κεραία του να παρεμβάλει τη λειτουργία δορυφόρων που βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά, ιπτάμενων ραντάρ AWACS (Airborne Warning and Control System)., ιπτάμενων ραντάρ παρακολούθησης εδάφους E-8 Joint STARS, συστημάτων ραντάρ που βρίσκονται στο έδαφος ή στη θάλασσα σε απόσταση 150-300 χλμ.

Το πρώτο σύστημα παραλήφτηκε από το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας πριν από δύο χρόνια και πρόσφατα αναπτύχτηκε επίσης στην αεροπορική βάση πλησίον της Λαττάκειας.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.