Ιμπραχίμ Κάλιν: Η Άγκυρα είναι έτοιμη να κάνει υποθαλάσσιες έρευνες σε Αν.Μεσόγειο & σε περιοχές που συμφώνησε με τη Λιβύη

Με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ιμπραχίμ Κάλιν, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, είπε ξεκάθαρα πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να διεξάγει υποθαλάσσιες έρευνες σε Ανατολική Μεσόγειο και σε περιοχές θαλάσσιας ευθύνης που συμφώνησε με τη Λιβύη.

“Το καθεστώς Άσαντ έχει παραβιάσει τη συμφωνία εκατοντάδες φορές μέχρι σήμερα. Κάθε λάθος που θα κάνει θα έχει πολύ σαφείς απαντήσεις”, δήλωσε χαρακτηριστικά,

Οι εξελίξεις στην Ιντιλίμπ

Έχουμε εισέλθει σε μια νέα περίοδο. Συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία και το Ιράν. Μια στρατιωτική αντιπροσωπεία από τη Ρωσία είναι ευπρόσδεκτοι να έρθουν στην Τουρκία. Οι εξελίξεις θα συζητηθούν, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επιπλέον είπε, πως τα στρατιωτικά σημεία παρατήρησης θα παραμείνουν σε ισχύ. Το καθεστώς έχει παραβιάσει τη συμφιλίωση εκατοντάδες φορές μέχρι σήμερα. Κάθε λάθος που κάνουν θα έχει πολύ σαφείς απαντήσεις. Η διεθνής κοινότητα έχει επίσης ευθύνη. Η πρόθεση του καθεστώτος Άσαντ είναι ο πόλεμος. Σκοτώνει ή εκτοπίζει ανθρώπους. Θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις ευθύνες μας ως την Τουρκία.

Η διεθνής κοινότητα έχει επίσης σημαντικές ευθύνες. Η προστασία των αμάχων, σε τομείς όπως η πρόληψη των μεταναστευτικών κυμάτων δεν είναι αλήθεια απλά ήθελα να εκφράσω την ευθύνη της Τουρκίας. Το ζήτημα δεν αφορά μόνο εμάς. Η Γερμανία συνέβαλε στη διευθέτηση εκεί. Αυτό πρέπει να αποτελεί παράδειγμα σε άλλες χώρες. Ίσως μια συνεδρίαση της διαδικασίας της Αστάνα να διεξαχθεί τον Μάρτιο. Αυτό συνεχίζει να λειτουργεί, είπε χαρακτηριστικά.

Λιβύη

Ο Χάφταρ δεν είναι καλός ηθοποιός. Η συμμετοχή της Τουρκίας έχει φέρει πραγματικά μια ισορροπία στην κρίση στη Λιβύη. Αν και η διεθνής κοινότητα φαίνεται να ασκεί πίεση σε αυτήν, γνωρίζουμε την αλήθεια. Γνωρίζουμε ότι ο Χάφταρ, βρίσκεται ακόμα στη μεριά του πολέμου.

Παλαιστίνη και το σχέδιο Τραμπ

Η Ιερουσαλήμ είναι η κόκκινη μας γραμμή, είπε ο Ιμπραχίμ Κάλιν, και συνέχισε,  αυτό το σχέδιο είναι το σχέδιο του Αριέλ Σαρόν. Η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στον παλαιστινιακό λαό.

Δεν υπάρχει καν ένα κράτος που εισήχθη ως Παλαιστίνη. Μεταμορφώθηκε σε μικροσκοπικά διασκορπισμένα σωματίδια εδάφους στο Ισραήλ. Αυτό το σχέδιο δεν δίνει στην Παλαιστίνη το δικαίωμα στην κυριαρχία. Δεν συμβάλλει στη λύση των δύο κρατών. Όπως έλεγε ο Πρόεδρός μας, η Ιερουσαλήμ είναι η κόκκινη μας γραμμή. Δεν είναι δυνατό για την Ιερουσαλήμ να αλλάξει τα χέρια και να αλλάξει την ιστορική και θρησκευτική της ταυτότητα. Αυτό το σχέδιο δεν είναι ένα σχέδιο για την ειρήνη και τη σταθερότητα Ονειρεύονται μια ιστορική Παλαιστίνη χωρίς γη. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ορισμένες αραβικές χώρες υποστηρίζουν αυτό το σχέδιο, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου.

Προπαγάνδα τρομοκρατών

Το συνέδριο στο AP μετατράπηκε σε πλατφόρμα όπου οι τρομοκράτες έκαναν δική τους προπαγάνδα με το πρόσχημα να ασχοληθούν με το μέλλον των Κούρδων. Πρόκειται για απόδειξη ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει διαπράξει έγκλημα. Οι συμμετέχοντες υποστηρίζουν ανοιχτά την τρομοκρατία. Η ανταλλαγή πληροφοριών με τις ΗΠΑ συνεχίζεται, υποστήριξε ο Καλίν

Δεν έχουμε αρκετή υποστήριξη από τους συμμάχους μας για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Κοινή Επιτροπή για F35

Η ιδέα της σύστασης μιας κοινής επιτροπής εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη τον Νοέμβριο. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε αποτελέσματα, τόνισε.

Οι S-400 δεν θα δοθούν αν δεν είναι στην Τουρκία είναι κομμάτι των F35. Η προσφορά μας βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου.

Η κατάσταση στην Ιντιλίμπ

Στο πλαίσιο της Συναίνεσης του Σότσι, η συμφιλίωση στην Ιντιλίμπ βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι. Καθορίσαμε 12 σημεία παρατήρησης σύμφωνα με αυτή τη συμφωνία, είπε ο Κάλιν. Έχουμε ανακοινώσει ότι θα διεξαγάγουμε τις διαπραγματεύσεις μας στον ίδιο χάρτη. Πρέπει να γνωρίζουν ότι το καθεστώς δεν θα αφήσει να απειλήσει τους στρατιώτες μας.

 

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.