Ταχύτατη η προέλαση των συριακών και κουρδικών δυνάμεων στο μέτωπο βόρεια του Χαλεπίου

Ραγδαία είναι η εξέλιξη των επιχειρήσεων των Συριακών και Κουρδικών δυνάμεων στο βόρειο τομέα του μετώπου στο Χαλέπι, αφού μέσα σε δύο ημέρες καταλήφθηκαν από τις παραπάνω στρατιωτικές δυνάμεις οι πόλεις Tal Rifaat, Shaykh Isa, Marea, Kafr Nasih και Ayn Daqnah.

Στηνπόλη Tal Rifaat οι Συριακές δυνάμεις βρήκαν σε αποθηκευτικό χώρο δεκάδες κάσες με πυρομαχικά τουρκικής κατασκευής της κρατικής εταιρείας MKEΚ. Τα πυρομαχικά είναι μικρού διαμετρήματος για φορητά όπλα και μεγάλου διαμετρήματος για το πυροβολικό των ανταρτών.

Ουσιαστικά μετά από αυτή την ταχύτατη προέλαση οι Συριακές μονάδες Αυτοάμυνας και οι Κουρδικές στρατιωτικές δυνάμεις απέκτησαν επαφή με τις δυνάμεις του ISIS στα ανατολικά.

Η κατάληψη των εδαφών αυτών έγινε με μικρό σχετικά κόστος για τους επιτιθέμενους αφού οι ανταρτικές οργανώσεις Liwa almutassem, Levant front, Safwa Islamiya, Quwa Almarkaziya, Ossood al Tawheed, Ahrar sham προτίμησαν να αποσυρθούν από την πόλη Marea που υπερασπίζονταν χωρίς μάχη.

Syrian_civil_war

Αρκετοί απο τους αντάρτες που υπερασπίζονται τις πόλεις που κατέλαβαν οι Συριακές και Κουρδικές δυνάμεις κατέφυγαν στα εδάφη που ελέγχει ο ISIS και ζήτησαν να ενταχτούν σε αυτόν.

Ο επόμενος στόχος των Κουρδικών και Συριακών δυνάμεων είναι η κατάληψη των πόλεων Kaljabrein, Kafr Kalbin και A’zaz.

Ειδικότερα για την τελευταία πόλη η Τουρκία έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί την κατάληψη της από τις Κουρδικές δυνάμεις και για αυτό το λόγο το τουρκικό πυροβολικό σφυροκοπά εδώ και πέντε ημέρες τις κουρδικές θέσεις στην περιοχή.

Στο πλαίσιο της τουρκικής πολιτικής για την προστασία της πόλης A’zaz η Άγκυρα πρότεινε στη διεθνή κοινότητα την δημιουργία μιας προστατευόμενης από τα τουρκικά στρατεύματα ζώνης βάθους 10 χλμ μέσα στην Συρία στην οποία θα περιλαμβάνεται και η εν λόγω πόλη.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.