Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ: Η Ρωσία συγκεντρώνει μεγάλους αριθμούς στρατευμάτων στην Ουκρανία και τις Βαλτικές Χώρες

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κάλεσε τη Ρωσία την Παρασκευή να είναι ξεκάθαρη σχετικά με τις στρατιωτικές ασκήσεις «Zapad -2021» και τον αριθμό των στρατευμάτων που εμπλέκονται καθώς αυξάνεται ο συναγερμός στην Πολωνία, τη Βαλτική και την Ουκρανία σχετικά με τις προθέσεις της Μόσχας.

Οι προηγούμενες ασκήσεις «Zapad» κατά μήκος των συνόρων που η Ρωσία μοιράζεται με το ΝΑΤΟ ήταν σε τεράστια κλίμακα, σύμφωνα με αξιωματούχους της Συμμαχίας, οι οποίοι λένε ότι η Μόσχα έχει συνηθίσει να αναφέρει το μέγεθός τους παρά τους διεθνείς κανόνες. «Η Ρωσία πρέπει να συμπεριφέρεται με διαφανή τρόπο», δήλωσε στο Reuters ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η κύρια φάση των ασκήσεων αναμένεται να ξεκινήσει στις 10 Σεπτεμβρίου.

Τα σχέδια της άσκησης «Zapad», που ακολουθούν τη συσσώρευση ρωσικού στρατού στα σύνορα της Ουκρανίας φέτος, αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχήματος ή λανθασμένου υπολογισμού που θα μπορούσε να προκαλέσει κρίση, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ. «Αυτό που έχουμε δει πριν είναι ότι ο αριθμός των στρατευμάτων που συμμετέχουν στις ασκήσεις υπερβαίνει σημαντικά τους αριθμούς που ανακοινώθηκαν», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, καλώντας τη Μόσχα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει του εγγράφου της Βιέννης, μιας διεθνούς συμφωνίας που διέπει τις στρατιωτικές ασκήσεις στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του περιοδικού NATO Review, η Ρωσία ανέπτυξε μεταξύ 60.000 και 70.000 στρατιωτών στο Zapad-2017, αλλά δήλωσε μόνο 12.700 προσωπικό.

Η Ρωσία, η οποία θα ενώσει τις δυνάμεις της με τα Λευκορωσικά στρατεύματα, λέει ότι είναι εντός των δικαιωμάτων της να ασκεί στο έδαφός της και είναι σαφής σχετικά με τους αριθμούς που εμπλέκονται.

Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας δήλωσε τον Αύγουστο ότι οι ασκήσεις θα διεξαχθούν σε εκπαιδευτικούς χώρους τόσο στη Ρωσία όσο και στη Λευκορωσία και θα βασίζονται σε ένα σενάριο όπου οι δύο χώρες δέχονται επίθεση.

«Η πραγματικότητα είναι ότι από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία δεν ξεκίνησε ποτέ άσκηση για υποχρεωτικούς ελέγχους», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. «Έτσι θα είμαστε σε εγρήγορση».

Δυτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας, με τη χρήση drones, πυραύλων και νέων όπλων, επιτρέπουν στη Ρωσία να εξασκηθεί σε οποιονδήποτε γενικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη. Το ΝΑΤΟ δηλώνει ότι είναι αμυντική συμμαχία και δεν αναζητά καμία σύγκρουση.

Οι εντάσεις είναι επίσης υψηλές στα σύνορα Λευκορωσίας-ΝΑΤΟ αφού το Μινσκ άρχισε να ωθεί μετανάστες στη Λιθουανία για να ασκήσουν πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λένε δυτικοί αξιωματούχοι, ως απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ στη κυβέρνηση της Λευκορωσίας. 

«Η Λευκορωσία οπλίζει τη μετανάστευση», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. «Αποφασίσαμε να αναπτύξουμε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στη Λιθουανία την επόμενη εβδομάδα, για να βοηθήσουμε τη Λιθουανία να αντιμετωπίσει τις υβριδικές δραστηριότητες του καθεστώτος

ViaDiplomacy Newsroom